Pregled bibliografske jedinice broj: 944286
Crno vino i njegov utjecaj na kardiovaskularni sustav
Crno vino i njegov utjecaj na kardiovaskularni sustav // Zbornik sažetaka 9. studentskog kongresa s međunarodnim sudjelovanjem "Prehrana i klinička dijetoterapija" / Belančić Andrej, Knez Lucija (ur.).
Rijeka, 2018. str. 12-12 (predavanje, recenziran, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 944286 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Crno vino i njegov utjecaj na kardiovaskularni sustav
(Red Wine and Its Effect on Cardiovascular System)
Autori
Lončarić, Antun ; Lacković, Alojzije ; Židan, David
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
Zbornik sažetaka 9. studentskog kongresa s međunarodnim sudjelovanjem "Prehrana i klinička dijetoterapija"
/ Belančić Andrej, Knez Lucija - Rijeka, 2018, 12-12
Skup
PERSPECTIVES ON LINGUISTIC DIVERSITY. International Linguistics Conference (CLARC 2018)
Mjesto i datum
Rijeka, Hrvatska, 08.06.2018. - 10.06.2018
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Recenziran
Ključne riječi
Alkohol, Crno vino, Krvni tlak, Polifenoli
(Alcohol, Red Wine, Blood Pressure, Polyphenols)
Sažetak
Vino je tradicionalno alkoholno piće dobiveno fermentacijom grožđa. To je vodeno-alkoholna otopina, koja još sadržava i aldehide, estere, ketone, minerale, fenole, topljive proteine i nešto šećera. Polifenoli su jedna od komponenti vina za koje se smatra kako imaju izravan, pozitivan učinak na zdravlje. Polifenoli prirodno postoje u biljkama i biljnim proizvodima, uključujući voće, povrće, orahe, trave, kakao i čaj. Poznato je da crno vino sadrži do 10 puta više polifenolnih spojeva od bijelog vina, što je rezultat fermentacije kožica i sjemenki grožđa. Danas postoje studije, koje pokazuju pozitivan učinak konzumacije polifenola kod kardiovaskularnih bolesti, nekih vrsta raka, pretilosti, neurodegenerativnih bolesti, dijabetesa i sl. Čini se da i alkoholna i polifenolna komponenta doprinose blagotvornim učincima crnog vina na zdravlje. Smatra se da alkoholna komponenta povećava vrijednosti HDL- kolesterola te da smanjuje koncentracije fibrinogena. Pokazano je kako polifenoli prisutni u crnom vinu pružaju blagotvorne učinke, sprječavanjem oksidacijskih enzimskih sustava i stimuliranjem antioksidacijskih enzimskih sustava krvnih žila, što dovodi do smanjenja razina reaktivnih kisikovih radikala. Uz navedeno, polifenoli u vinu sprječavaju nakupljanje trombocita, smanjuju proizvodnju endotelina, uz smanjenje upale stijenke krvnih žila te poboljšavaju funkciju stanica krvnih žila. Istovremeno, pokazalo se da polifenoli crnog vina povećavaju razine bioaktivnog dušikovog oksida (NO), na način da pojačavaju aktivnost enzima koji stvara NO. Dušikov oksid je vazodilatator, koji smanjuje i žilni otpor, a time i vrijednosti krvnog tlaka. Ukupna količina polifenola u crnom vinu procjenjuje se na 2000-6000 mg/L, ovisno o sorti. Glavni bioaktivni polifenoli u crnim vinima su flavonoidi, flavonoli, antocijani i resveratrol. Crna vina sorti Cabernet Sauvignon i Refosco (refošk), pokazuju najviše vrijednosti resveratrola i katehina. Vrijedno je spomenuti i dealkoholizirano crno vino, koje sadrži jednaku koncentraciju polifenola kao i odgovarajuće alkoholno vino. Konzumacijom takvog vina mogu se ostvariti gore navedeni pozitivni učinci polifenola, bez štetnog djelovanja alkohola na organizam. Iznesene činjenice rezultat su različitih kliničkih studija, koje su uključivale manji broj ispitanika. Kako bismo dobili veću kvalitetu dokaza, trebalo bi provesti više randomiziranih kliničkih studija te temelju dobivenih rezultata napraviti sustavni pregled, koji bi jasnije dao odgovor o učinkovitosti vina na kardiovaskularni sustav.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka,
Klinički bolnički centar Rijeka