Pregled bibliografske jedinice broj: 944075
Uklanjanje enrofloksacina iz otpadnih voda sorpcijom na kominu grožđa i ljuskice jajeta
Uklanjanje enrofloksacina iz otpadnih voda sorpcijom na kominu grožđa i ljuskice jajeta, 2015. (dekanova nagrada).
CROSBI ID: 944075 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uklanjanje enrofloksacina iz otpadnih voda sorpcijom na kominu grožđa i ljuskice jajeta
(Enrofloxacine removal from wastewater by sorption on grape marc and egg shells)
Autori
Marija, Gavranić ; Barbara, Prišlin
Izvornik
Zagreb
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, dekanova nagrada
Godina
2015
Ključne riječi
enrofloksacin, sorpcija, komina grožđa, ljuskice jajeta
(enrofloxacine, sorption, grape marc, egg shells)
Sažetak
Prisutnost lijekova u različitim dijelovima okoliša postaje zanimljiv predmet znanstvenih istraživanja, sa stotinama provedenih eksperimenata. Enrofloksacin, kinolonski antibiotik, sintetski je derivat kinolona karboksilne kiseline i ubraja se u skupinu fluorokinolona. Primjenjuje se u veterini kod liječenja životinja jer pokazuje dobro antimikrobno djelovanje. Enrofloksacin, pa tako i ostali farmaceutici, mogu se naći u površinskim i podzemnim vodama kao posljedica njihove primjene u svakodnevnom životu. Cilj ovog rada bio je ispitati mogućnost primjene prirodnih sorbensa (komine grožđa „Babić“ i „Regent“) i ljuskica jajeta za uklanjanje veterinarskog antibiotika enrofloksacina iz otpadnih voda. Pratio se utjecaj početne koncentracije enrofloksacina o kontaktnom vremenu i temperaturi. Pri ispitivanim eksperimentalnim uvjetima korišteno je 0, 15 g samljevene komine grožđa i ljuskica jajeta na koje je dodano 15 mL vodene otopine enrofloksacina te je mućkano pri 25 °C, 35 °C i 45 °C, brzinom od 200 okretaja/minuti i to 5 minuta za ljuskice jajeta, odnosno 10 minuta za kominu grožđa. Nastojalo se utvrditi kakva će biti učinkovitost sorpcije enrofloksacina iz vodene otopine na pojedini uzorak. Dobivene otopine, nakon sorpcije, snimljene su na tekućinskom kromatogramu visoke djelotvornosti s detektorom s nizom dioda (HPLC-DAD). Rezultati ukazuju na moguću oporabu komine grožđa kao ekološkog i po cijeni prihvatljivog sorbensa za uklanjanje enrofloksacina iz vodenih otopina. Međutim, ljuskice jajeta nisu pogodne kao ekološki i po cijeni prihvatljivi sorbens, za tu svrhu ih treba prethodno predobraditi, što može biti tema za druga eksperimentalna istraživanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
Napomena
Rad nagrađen Dekanovom nagradom pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Danijele Ašperger, a neposredna voditeljica bila je Ivana Tomaz s Agronomskog fakulteta.
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb