Pregled bibliografske jedinice broj: 943321
Hranidbena vrijednost fermentirane travne mase na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima sjeverozapadne Hrvatske
Hranidbena vrijednost fermentirane travne mase na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima sjeverozapadne Hrvatske // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 59 (2017), 2; 77-83 (recenziran, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 943321 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hranidbena vrijednost fermentirane travne mase na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima sjeverozapadne Hrvatske
(The nutritive value of fermented grass on family farms of Northwestern Croatia)
Autori
Lukšić, Božica ; Bošnjak, Krešimir ; Čačić, Ivana ; Vranić, Marina
Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 59
(2017), 2;
77-83
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
fermentirana travna masa, NIR spektroskopija, OPG, hranidbena vrijednost
(grass silage, NIR spectroscopy, family farms, nutritive value)
Sažetak
Količina proizvedenog mlijeka i postotak mliječne masti u mlijeku, uz genetsku predispoziciju ovise i o opskrbi muznih krava energijom i bjelančevinama. U ovom istraživanju željeli smo utvrditi hranjivost uzoraka fermentiranih travnih masa (FTM) na 5 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) sjeverozapadne Hrvatske, većih proizvođača mlijeka, tijekom 4 godine (2013. - 2016.). U ukupno 130 uzoraka FTM je utvrđen sadržaj suhe tvari (ST), a NIR spektroskopijom procijenjen sadržaj korigirane ST (KST), sirovih proteina (SP), razgradivih SP, neutralnih detergent vlakana (NDV), metaboličke energije (ME), organske tvari (OT), rezidua šećera, probavljivosti OT u ST (D- vrijednosti), kiselost (pH vrijednost) i sadržaj amonijskog dušika (NH3-N). Analizirani uzorci FTM ukazuju na osrednju do nisku kvalitetu i visoku varijabilnost svih kemijskih parametara hranjivosti i kvalitete fermentacije. Fermentirana travna masa je visoko varijabilnog kemijskog sastava radi niza čimbenika koji utječu na njenu kvalitetu. Analizom istraživanih parametara hranjivosti FTM i poznavajući i vremenske prilike SZ Hrvatske, kao osnovno ograničenje proizvodnje prvog otkosa FTM visoke hranjivosti, može se zaključiti da je opisana hranjivost FTM rezultat košnje tratine u kasnijoj fazi fitofenološke zrelosti od optimalne za proizvodnju FTM visoke hranjivosti koja je značajna za podržavanje visoke proizvodnje mlijeka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRIS International
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts