Pregled bibliografske jedinice broj: 943064
Proizvodna svojstva pilića i nesilica hranjenih Bc hibridima kukuruza
Proizvodna svojstva pilića i nesilica hranjenih Bc hibridima kukuruza // Zbornik sažetaka XXV Međunarodnog savjetovanja KRMIVA 2018
Zagreb: Krmiva, 2018. str. 9-10 (plenarno, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 943064 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodna svojstva pilića i nesilica hranjenih Bc hibridima kukuruza
(Production characteristics of broiler chickens and hens fed diets differing in Bc maize hybrid)
Autori
Grbeša, Darko ; Kljak, Kristina ; Bedeković, Dalibor ; Makar, Andrija ; Janječić, Zlatko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka XXV Međunarodnog savjetovanja KRMIVA 2018
/ - Zagreb : Krmiva, 2018, 9-10
Skup
25. međunarodno savjetovanje KRMIVA = 25th international conference KRMIVA
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 06.06.2018. - 08.06.2018
Vrsta sudjelovanja
Plenarno
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
kvalitetni zuban, hibrid, kokoši nesilice, brojler pilići
(quality dent, hybrids, laying hen, broiler chicken)
Sažetak
U hranidbi peradi zrno kukuruza je glavno energetsko krmivo te njegov visok udio u krmnim smjesama omogućuje da i potencijalno male razlike u fizikalno-kemijskim svojstvima između hibrida mogu utjecati na proizvodne karakteristike peradi. Dosadašnja istraživanja su pokazala razlike u proizvodnim svojstvima peradi hranjene s tipičnim zubanima i tvrduncima a cilj ovog istraživanja je bio ispitati utjecaj visokoprinosnih Bc hibrida u tipu kvalitetnih zubana u širokom rasponu dozrijevanja na proizvodne karakteristike kokoši nesilica i brojler pilića. Hranidbeni tretmani su se razlikovali jedino u hibridu kukuruza [Kekec (FAO 330), Mejaš (FAO 450), Pajdaš (FAO 490), Bc 572 (FAO 500), i Riđan (FAO 610)] pri čemu je smjesa za nesilice sadržavala 60% dok su starter (0-9 dan tova), grover (10-24 dan tova) i finišer (25-32 dan tova) pilića sadržavali 56, 58 i 62% (Bc 572, Kekec, Mejaš, Riđan) zrna kukuruza. Kao kontrola u oba pokusa je bio najprodavaniji hibrid strane sjemenarske tvrtke. Ukupno 90 Tetra-SL kokoši u vrhu nesivosti nesilica je raspoređeno u 30 kaveza koji su prema potpuno nasumičnom dizajnu raspoređeni na šest tretmana, dok je 325 Ross 308 brojler pilića raspoređeno u 25 bokseva koji su prema potpuno nasumičnom dizajnu raspoređeni na pet tretmana. Proizvodne karakteristike su se kod nesilica pratile tjedno kroz 12 tjedana, a kod pilića prema razdobljima hranjenja. Hibrid kukuruza utjecao je (P<0, 001) na sve proizvodne rezultate nesilica osim nesivosti. Nesilice su tijekom pokusnog razdoblja u prosjeku dnevno unosile od 120 (Riđan) do 126 g (Pajdaš) smjese. Najviše vrijednosti prosječne mase jaja i dnevne jajne mase ostvarile su nesilice hranjene hibridom Mejaš (65, 9 i 64, 8 g), dok je najbolja konverzija postignuta kod hibrida Bc 572 (1, 89 g/g) i Kekec (1, 90 g/g). Nesilice hranjene kontrolnim hibridom nesle su lakša (P<0, 001 ; 61, 3 g) jaja uz lošiju konverziju hrane od 1, 99 g/g. Kod pilića, hibrid je utjecao na najviše proizvodnih parametara tijekom starter razdoblja – na konačnu masu pilića tog razdoblja (207-218 g), prosječni dnevni prirast (18, 7-19, 8 g), dnevni unos hrane (29, 8-25, 2 g) i konverziju (1, 19-1, 60). U grover razdoblju utjecao je jedino na konverziju (1, 37-1, 52), a u finišer razdoblju uz konverziju (1, 60-1, 83) i na prosječni dnevni prirast (101-116 g). Na kraju tova, pilići su imali od 2, 14 (kontrolni hibrid) do 2, 24 kg pri čemu je konverzija cijelog razdoblja iznosila od 1, 60 (Kekec) do 1, 83 (kontrolni hibrid). Rezulati istraživanja pokazuju da su dovoljno velike razlike između hibrida u tipu kvalitetnih zubana u proizvodnji jaja i brojlerskog mesa, te je opravdana njihova namjenska proizvodnja u ratarstvu i korištenje u peradarstvu.
Izvorni jezik
Hrvatski, engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
Napomena
ABSTRACT Maize grain is the main energy feed in poultry nutrition, and its high content in diets enables the effect of even small differences in physical- chemical properties among hybrids on poultry production characteristics. Research so far has shown differences in production characteristics of poultry fed typical dent and flint hybrids, and this study aimed to investigate the effect of high-yielding Bc hybrids of quality dent type belonging to a wide range of vegetation groups on production characteristics of laying hens and broiler chicken. Dietary treatments differentiated only in maize hybrid [Kekec (FAO 330), Mejaš (FAO 450), Pajdaš (FAO 490), Bc 572 (FAO 500), and Riđan (FAO 610)] where laying hens diet contained 60% of grain while starter (0-9 day), grower (10-24 day) and finisher (25-32 day) diets for broilers contained 56, 58 and 62%, respectively, of grain (Bc 572, Kekec, Mejaš, Riđan). The most-selling hybrid of foreign seed company was used as a control in both trials. In total 90 Tetra-SL laying hens in the peak of egg production were allocated in 30 cages assigned to six treatments in complete randomized design while 325 Ross 308 broiler chicks were allocated in 25 pens assigned to five treatments in complete randomized design. Production characteristics were monitored weekly during 12 weeks for hens and by feeding periods for broilers. Maize hybrid affected (P<0.001) all production characteristics of laying hens except egg production. Hens’ daily feed intake was between 120 (Riđan) and 126 g (Pajdaš). The highest values of average egg weight and daily egg mass obtained hens fed diets with hybrid Mejaš (65.9 and 64.8 g) while the best FCR achieved hens fed diets with Bc 572 (1.89) and Kekec (1.90). Hens fed control diets laid lighter (P<0.001 ; 61.3 g) eggs with poorer FCR ( 1.99). In broiler trial, hybrid affected the most production characteristics during starter period – broiler weight (207-218 g), average daily gain (18.7-19.8 g), average daily feed intake (29.8-25.2 g) and FCR (1.19-1.60). Hybrid affected only FCR in grower period (1.37-1.52) and FCR (1.60-1.83) and average daily gain (101-116 g) in finisher period. Broilers had from 2.14 (control) to 2.24 kg at the end of the trial, and FCR of whole trial was in the range from 1.60 (Kekec) to 1.83 (control). Results of the study showed that quality dent hybrids were sufficiently different in egg and broiler meat production justifying their intended production in crop production and use in poultry farming. Keywords: quality dent, hybrids, laying hen, broiler chicken
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780496-0368 - Hranidbena, antioksidativna i prebiotička svojstva kukuruza za domaće životinje (Grbeša, Darko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Kristina Kljak
(autor)
Dalibor Bedeković
(autor)
Zlatko Janječić
(autor)
Darko Grbeša
(autor)