Pregled bibliografske jedinice broj: 942852
Utjecaj dodatka algi u hranu kokoši nesilica na senzorna svojstva jaja
Utjecaj dodatka algi u hranu kokoši nesilica na senzorna svojstva jaja // Zbornik sažetaka 25. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2018 / Modrić, Mario ; Matin, Ana (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2018. str. 69-70 (poster, recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 942852 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka algi u hranu kokoši nesilica na senzorna svojstva jaja
(Effect of supplementing algae in laying hen diets on egg sensory traits)
Autori
Kos, Ivica ; Janječić, Zlatko ; Širić, Ivan ; Musulin, Marko ; Bedeković, Dalibor
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 25. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2018
/ Modrić, Mario ; Matin, Ana - Zagreb : Krmiva, 2018, 69-70
Skup
25. međunarodno savjetovanje KRMIVA = 25th international conference KRMIVA
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 06.06.2018. - 08.06.2018
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Recenziran
Ključne riječi
kokoši nesilice ; senzorna analiza ; jaja ; alge
(laying hens ; triangle tes ; hedonic test ; yolk ; algae)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj dodatka 0, 5 i 1 % algi (Schyzochytrium limacinum) u hranu kokoši nesilica na senzorna svojstva jaja. U istraživanju je korišteno 36 TETRA-SL brown nesilica u dobi od 35 do 43 tjedna koje su bile podijeljene slučajnim odabirom u tri hranidbena tretmana. Svaki tretman proveden je na 12 kokoši, držanih pojedinačno u kavezima na podu od žičane mreže. Tijekom pokusa kokoši kontrolnog tretmana (A) hranjene su komercijalnom smjesom, dok su kokoši u pokusnim tretmanima hranjene istom smjesom uz dodatak 0, 5 (tretman B) i 1% algi (tretman C). Senzorna analiza provedena je nakon 8 tjedana hranidbe kokoši primjenom triangl i hedonističkog testa na žutanjcima kuhanih jaja. Senzorni analitičari (n=19) bili su prethodno educirani te upućeni da u triangl testu između tri uzorka izaberu onaj za kojeg smatraju da je različit te da izraze u čemu percipiraju razlike. U hedonističkom testu ocjenjena su tri svojstva, ukupna dopadljivost na skali od 1 do 9 te izraženost boje i prihvatljivost mirisa na skali od 1 do 5. Dobiveni podaci triangl testa obrađeni su izračunom statističke značajnosti bazirane na broju točnih odgovora u odnosu na ukupan broj odgovora, dok su podaci hedonističkih testova obrađeni pomoću analize varijance s LSD testom za usporedbu tretmana. Uočljivu razliku između tretmana A i C iskazalo je 12 od 19 ocjenjivača (63, 2 %) što predstavlja i statistički značajnu razliku (P<0, 01). Analitičari su naveli uočljive razlike u okusu žutanjka u 57, 9 % slučajeva, u boji žutanjka u 26, 3 % slučajeva, i u teksturi žutanjka u 15, 8 % slučajeva, dok razlike u mirisu žutanjka nisu iskazane. Ukupna dopadljivost i prihvatljivost mirisa nisu bili značajno različiti između tretmana (P>0, 05). Izraženost boje žutanjka tretmana A iznosila je 3, 05, tretmana B 3, 63, a tretmana C 3, 74, pri čemu je utvrđena statistički značajna razlika između tretmana A i C (P<0, 05). Ovim istraživanjem utvrđen je pozitivan učinak dodatka 1 % algi na izraženost boje žutanjka bez značajnog utjecaja na ostala svojstva što upućuje na opravdanost dodavanja algi u hranu za kokoši nesilice.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
EK-EFRR-KK.01.1.1.02.0004 - Centar za sigurnost i kvalitetu hrane (EK - KK.01.1.1.02) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb