Pregled bibliografske jedinice broj: 942758
Primjena ekstrakata kore mandarine pri izradi biofilmova na bazi pektina
Primjena ekstrakata kore mandarine pri izradi biofilmova na bazi pektina, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 942758 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena ekstrakata kore mandarine pri izradi biofilmova na bazi pektina
(Application of mandarine peel extracts for preparation of biofilms based on pectin)
Autori
Hasanbegović, Alisa
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.06
Godina
2018
Stranica
31
Mentor
Ninčević Grassino, Antonela
Ključne riječi
biofilm ; FTIR spektroskopija ; kora mandarine ; pektin
(biofilm ; FTIR spectroscopy ; mandarine peel ; pectin)
Sažetak
U ovom radu određen je kemijski sastav kore mandarine, a potom su njeni ekstrakti upotrijebljeni pri izradi biofilmova na bazi pektina. Ekstrakti kore mandarine pripremljeni su ekstrakcijom 7, 5, 15 i 30 g svježe i usitnjene kore u deioniziranoj vodi, na vodenoj kupelji pri 60 °C u vremenu od 3 h. Biofilmovi s pektinom kao osnovnim sastojkom, uz dodatak glicerola i kalcijeva klorida kao plastifikatora i umreživača, bez i sa dodatkom priređenih ekstrakata karakterizirani su FTIR spektroskopijom. Rezultati su pokazali da se biofilmovi pripremljeni s vodom i ekstraktima kore mandarine razlikuju po intenzitetu IR apsorpcijskih vrpci, koje rastu proporcionalno masenim udjelima ekstrakata ukazujući na prisutnost polifenola. Zaključno, svi pripravljeni biofilmovi pogodni su kao potencijalna sirovina za oblaganje proizvoda, s time da filmovi pripravljeni s većim masenim udjelima kore mandarine mogu vjerovatno utjecati i na poboljšanje funkcionalnih, nutritivnih i organoleptička svojsta proizvoda, u odnosu na čisti pektinski biofilm.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Biotehnologija