Pregled bibliografske jedinice broj: 942649
Proizvodno - hematološki pokazatelji janjadi hranjene obrocima s dodatkom pogače sjemenki bundeve
Proizvodno - hematološki pokazatelji janjadi hranjene obrocima s dodatkom pogače sjemenki bundeve // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 59 (2018), 2; 85-94 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 942649 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodno - hematološki pokazatelji janjadi
hranjene obrocima s dodatkom pogače sjemenki
bundeve
(Production - hematological parameters of lambs fed
with diets containing pumpkin seed cake)
Autori
Novoselec, Josip ; Klir, Željka ; Steiner, Zvonimir ; Ronta, Mario ; Antunović, Zvonko
Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 59
(2018), 2;
85-94
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
janjad ; pogača sjemenki bundeve ; proizvodni pokazatelji ; hematološki pokazatelji
(lamb ; pumpkin seed cake ; production indicators ; haematological indicators)
Sažetak
Cilj ovoga istraživanja bio je utvrditi mogućnost zamjene soje, kao najčešćeg izvora bjelančevina u obrocima janjadi, pogačom sjemenki bundeve, nusproizvoda u proizvodnji ulja te utvrditi njihov utjecaj na proizvodno hematološke pokazatelje janjadi. Istraživanje je provedeno na 20 Merinolandschaf janjadi u dobi od 70 dana. Janjad je ravnomjerno podijeljena prema spolu u dvije skupine: kontrolna hranjene smjesom sa sojom kao izvorom bjelančevina u krmnoj smjesi i pokusna u kojoj je soja zamijenjena sa 7 % pogače sjemenki bundeve. Sijeno i vodu janjad su imala na raspolaganju ad libitum. Tjelesne mase, tjelesne mjere i uzorci krvi janjadi uzeti su 0., 15., i 30. dana istraživanja. Nakon toga izračunati su prosječni dnevni prirasti, konverzija hrane i indeksi tjelesne razvijenosti janjadi. Analizom dobivenih rezultata na kraju istraživanja nisu utvrđene značajne (P>0, 05) razlike u tjelesnoj masi (29, 80 : 28, 98 kg), tjelesnim mjerama i indeksima tjelesne razvijenosti janjadi ovisno o skupini. Također, nisu utvrđene značajne (P>0, 05) statistički značajne razlike u prosječnom dnevnom prirastu između kontrolne i pokusne skupine janjadi (232 : 230 g). Konverzija heane je u kontrolne skupine janjadi iznosila 3, 54 kg/kg, a u pokusne 3, 62 kg/kg. Korištenjem pogače sjemenki bundeve kao izvora bjelančevina u obrocima janjadi nije došlo do promjene proizvodno - hematoloških pokazatelja janjadi. Upotrebom pogače sjemenki bundeve u obrocima janjadi moguća je zamjena soje upitnog genetskog podrijetla i zdravstvene ispravnosti. Zbog ekološkog načina proizvodnje bundeve, još više se može naglasiti hranidbeno-dijetetska ispravnost janjetine, a ekološki proizvođači mogli bi imati na raspolaganju odgovarajući izvor bjelančevina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Zvonimir Steiner
(autor)
Zvonko Antunović
(autor)
Mario Ronta
(autor)
Željka Klir
(autor)
Josip Novoselec
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- CAB Abstracts