Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 942649

Proizvodno - hematološki pokazatelji janjadi hranjene obrocima s dodatkom pogače sjemenki bundeve


Novoselec, Josip; Klir, Željka; Steiner, Zvonimir; Ronta, Mario; Antunović, Zvonko
Proizvodno - hematološki pokazatelji janjadi hranjene obrocima s dodatkom pogače sjemenki bundeve // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 59 (2018), 2; 85-94 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 942649 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodno - hematološki pokazatelji janjadi hranjene obrocima s dodatkom pogače sjemenki bundeve
(Production - hematological parameters of lambs fed with diets containing pumpkin seed cake)

Autori
Novoselec, Josip ; Klir, Željka ; Steiner, Zvonimir ; Ronta, Mario ; Antunović, Zvonko

Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 59 (2018), 2; 85-94

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
janjad ; pogača sjemenki bundeve ; proizvodni pokazatelji ; hematološki pokazatelji
(lamb ; pumpkin seed cake ; production indicators ; haematological indicators)

Sažetak
Cilj ovoga istraživanja bio je utvrditi mogućnost zamjene soje, kao najčešćeg izvora bjelančevina u obrocima janjadi, pogačom sjemenki bundeve, nusproizvoda u proizvodnji ulja te utvrditi njihov utjecaj na proizvodno hematološke pokazatelje janjadi. Istraživanje je provedeno na 20 Merinolandschaf janjadi u dobi od 70 dana. Janjad je ravnomjerno podijeljena prema spolu u dvije skupine: kontrolna hranjene smjesom sa sojom kao izvorom bjelančevina u krmnoj smjesi i pokusna u kojoj je soja zamijenjena sa 7 % pogače sjemenki bundeve. Sijeno i vodu janjad su imala na raspolaganju ad libitum. Tjelesne mase, tjelesne mjere i uzorci krvi janjadi uzeti su 0., 15., i 30. dana istraživanja. Nakon toga izračunati su prosječni dnevni prirasti, konverzija hrane i indeksi tjelesne razvijenosti janjadi. Analizom dobivenih rezultata na kraju istraživanja nisu utvrđene značajne (P>0, 05) razlike u tjelesnoj masi (29, 80 : 28, 98 kg), tjelesnim mjerama i indeksima tjelesne razvijenosti janjadi ovisno o skupini. Također, nisu utvrđene značajne (P>0, 05) statistički značajne razlike u prosječnom dnevnom prirastu između kontrolne i pokusne skupine janjadi (232 : 230 g). Konverzija heane je u kontrolne skupine janjadi iznosila 3, 54 kg/kg, a u pokusne 3, 62 kg/kg. Korištenjem pogače sjemenki bundeve kao izvora bjelančevina u obrocima janjadi nije došlo do promjene proizvodno - hematoloških pokazatelja janjadi. Upotrebom pogače sjemenki bundeve u obrocima janjadi moguća je zamjena soje upitnog genetskog podrijetla i zdravstvene ispravnosti. Zbog ekološkog načina proizvodnje bundeve, još više se može naglasiti hranidbeno-dijetetska ispravnost janjetine, a ekološki proizvođači mogli bi imati na raspolaganju odgovarajući izvor bjelančevina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Citiraj ovu publikaciju:

Novoselec, Josip; Klir, Željka; Steiner, Zvonimir; Ronta, Mario; Antunović, Zvonko
Proizvodno - hematološki pokazatelji janjadi hranjene obrocima s dodatkom pogače sjemenki bundeve // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 59 (2018), 2; 85-94 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Novoselec, J., Klir, Ž., Steiner, Z., Ronta, M. & Antunović, Z. (2018) Proizvodno - hematološki pokazatelji janjadi hranjene obrocima s dodatkom pogače sjemenki bundeve. Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 59 (2), 85-94.
@article{article, author = {Novoselec, Josip and Klir, \v{Z}eljka and Steiner, Zvonimir and Ronta, Mario and Antunovi\'{c}, Zvonko}, year = {2018}, pages = {85-94}, keywords = {janjad, poga\v{c}a sjemenki bundeve, proizvodni pokazatelji, hematolo\v{s}ki pokazatelji}, journal = {Krmiva : \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, volume = {59}, number = {2}, issn = {0023-4850}, title = {Proizvodno - hematolo\v{s}ki pokazatelji janjadi hranjene obrocima s dodatkom poga\v{c}e sjemenki bundeve}, keyword = {janjad, poga\v{c}a sjemenki bundeve, proizvodni pokazatelji, hematolo\v{s}ki pokazatelji} }
@article{article, author = {Novoselec, Josip and Klir, \v{Z}eljka and Steiner, Zvonimir and Ronta, Mario and Antunovi\'{c}, Zvonko}, year = {2018}, pages = {85-94}, keywords = {lamb, pumpkin seed cake, production indicators, haematological indicators}, journal = {Krmiva : \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, volume = {59}, number = {2}, issn = {0023-4850}, title = {Production - hematological parameters of lambs fed with diets containing pumpkin seed cake}, keyword = {lamb, pumpkin seed cake, production indicators, haematological indicators} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • AGRICOLA
  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font