Pregled bibliografske jedinice broj: 942406
Utjecaj dodatka pogače sjemenki bundeve krmnim smjesama tovnih pilića na proizvodne pokazatelje i mortalitet
Utjecaj dodatka pogače sjemenki bundeve krmnim smjesama tovnih pilića na proizvodne pokazatelje i mortalitet // 11th international scientific/professional conference Agriculture in nature and environment protection / Jug, Danijel ; Brozović, Bojana (ur.).
Osijek: Glas Slavonije, 2018. str. 116-122 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 942406 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka pogače sjemenki bundeve krmnim
smjesama tovnih pilića na proizvodne
pokazatelje i mortalitet
(The influence of addition of pumpkin seed cakes
to fodder mixtures for chickens fattening on
production indicators and mortality)
Autori
Klarić, Ivana ; Steiner, Zvonimir ; Ronta, Mario ; Novoselec, Josip ; Steiner, Natalija ; Greger, Željka ; Jurilj, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
11th international scientific/professional conference Agriculture in nature and environment protection
/ Jug, Danijel ; Brozović, Bojana - Osijek : Glas Slavonije, 2018, 116-122
Skup
11. međunarodni znanstveno-stručni skup "Poljoprivreda u zaštiti prirode i okoliša"
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 28.05.2018. - 30.05.2018
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
pilići tov ; proizvodni pokazatelji ; pogača sjemenki bundeve
(chickens ; fattening ; production indicators ; pumpkin seed cake)
Sažetak
Pogača sjemenki bundeve je vrlo kvalitetan nusproizvod bogata bjelančevinama. Nastala je pri proizvodnji ulja bundeve te se može koristiti u hranidbi različitih vrsta domaćih životinja među ostalim i tovnih pilića. Ciljevi ovog istraživanja bili su utvrditi utjecaj pogače sjemenki bundeve dodane krmnim smjesama tovnih pilića u količini od 7% i 14% na njihove proizvodne pokazatelje te na mortalitet pilića. Istraživanje je provedeno na ukupno 135 jednodnevnih pilića provenijencije Ross 308 podijeljenih u tri skupine: kontrolna skupina (K) i dvije pokusne skupine (P1 i P2). Pilići K skupine hranjeni su standardnom krmnom smjesom bez dodataka ; pilići P1 skupine hranjeni su krmnom smjesom uz dodatak 7% pogače sjemenki bundeve, a pilići P2 skupine uz dodatak 14% pogače sjemenki bundeve. Od 2. do 6. tjedna tova postojale su statistički značajne razlike u tjelesnim masama pilića između pilića pokusnih skupina te kontrolne skupine. U 1. te u 2. razdoblju tova postojale su statistički značajne razlike u prirastima između pilića pokusnih skupina. Gledano ukupno tijekom cijelog tova (0.-6.tjedna) postojale su statistički značajne razlike u prirastima pilića pokusnih skupina u odnosu na kontrolnu skupinu. U 1. te u 2. razdoblju tova kao i tijekom cijelog tova najmanja konverzija hrane bila je u kontrolnoj skupini, dok je u 1. razdoblju tova najveća konverzija hrane bila u P1 skupini, a u 2. razdoblju tova u P2 skupini. Tijekom istraživanja zabilježen je ukupni mortalitet od 2, 96%. Istraživanje je pokazalo kako dodatak pogače sjemenki bundeve ima pozitivan utjecaj na proizvodne pokazatelje te niži mortalitet pilića u tovu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Ivana Prakatur
(autor)
Zvonimir Steiner
(autor)
Mario Ronta
(autor)
Josip Novoselec
(autor)