Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 941938

Određivanje mikotoksina u pivu vezanim sustavom tekućinska kromatografija-tandemska masena spektrometrija (LC-MS/MS)


Zorčec, Ana-Marija; Pejić, Sonja; Velić, Natalija; Mastanjević, Kristina; Krstanović, Vinko; Šarkanj, Bojan
Određivanje mikotoksina u pivu vezanim sustavom tekućinska kromatografija-tandemska masena spektrometrija (LC-MS/MS) // Proceedings & abstract of the 11th International Scientific/Professional Conference Agriculture in Nature and Environment Protection / Jug, Danijel ; Brozović, Bojana (ur.).
Osijek: Glas Slavonije, 2018. str. 189-193 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 941938 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje mikotoksina u pivu vezanim sustavom tekućinska kromatografija-tandemska masena spektrometrija (LC-MS/MS)
(Determination of mycotoxins in beer by liquid chromatography tandem mass spectrometry (LC-MS/MS))

Autori
Zorčec, Ana-Marija ; Pejić, Sonja ; Velić, Natalija ; Mastanjević, Kristina ; Krstanović, Vinko ; Šarkanj, Bojan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Proceedings & abstract of the 11th International Scientific/Professional Conference Agriculture in Nature and Environment Protection / Jug, Danijel ; Brozović, Bojana - Osijek : Glas Slavonije, 2018, 189-193

Skup
11. međunarodni znanstveno-stručni skup "Poljoprivreda u zaštiti prirode i okoliša"

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 28.05.2018. - 30.05.2018

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
mikotoksini ; LC-MS/MS ; pivo ; Fusarium
(mycotoxins, LC-MS/MS ; beer ; Fusarium)

Sažetak
Plijesni su dio prirodne mikoflore žitarica zbog čega su gotovo sve žitarice kontaminirane mikotoksinima. Zbog štetnog utjecaja mikotoksina na zdravlje čovjeka oni su zakonski regulirani u žitaricama, ali ne i u svim proizvodima od žitarica. Pivo se najčešće proizvodi od slađenog ječma, a polarni mikotoksini prisutni u sladu lako prelaze u pivo. Cilj ovog istraživanja bila je analiza trihotecena A i B skupine (nivalenol, deoksinivalenol, 3- acetildeoksinivalnol, diacetoksiscirpenol, fuzarenon X, T-2 Toksin, HT-2 toksin) te zearalenona pomoću LC- MS/MS u uzorcima hrvatskih piva. Ukupno je analizirano 30 različitih komercijalno dostupnih piva (15 iz industrijskih i 15 iz zanatskih pivovara) te je provedena procjena rizika. Iako ne postoji službena legislativa za trihotecene i zearalenon u pivu, svi ispitani uzorci bili su zdravstveno ispravni, odnosno koncentracije ispitivanih trihotecena i zearalenona bile su manje od 50 µg l-1. Zbog ovisnosti pojavnosti mikotoksina o vremenskim uvjetima, moguća su odstupanja od godine do godine zbog čega je prepručeno provoditi redoviti godišnji monitoring te bi bilo poželjno da se u legislativi dodatno reguliraju mikotoksini u pivu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Bojan Šarkanj (autor)

Avatar Url Natalija Velić (autor)

Avatar Url Vinko Krstanović (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Zorčec, Ana-Marija; Pejić, Sonja; Velić, Natalija; Mastanjević, Kristina; Krstanović, Vinko; Šarkanj, Bojan
Određivanje mikotoksina u pivu vezanim sustavom tekućinska kromatografija-tandemska masena spektrometrija (LC-MS/MS) // Proceedings & abstract of the 11th International Scientific/Professional Conference Agriculture in Nature and Environment Protection / Jug, Danijel ; Brozović, Bojana (ur.).
Osijek: Glas Slavonije, 2018. str. 189-193 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Zorčec, A., Pejić, S., Velić, N., Mastanjević, K., Krstanović, V. & Šarkanj, B. (2018) Određivanje mikotoksina u pivu vezanim sustavom tekućinska kromatografija-tandemska masena spektrometrija (LC-MS/MS). U: Jug, D. & Brozović, B. (ur.)Proceedings & abstract of the 11th International Scientific/Professional Conference Agriculture in Nature and Environment Protection.
@article{article, author = {Zor\v{c}ec, Ana-Marija and Peji\'{c}, Sonja and Veli\'{c}, Natalija and Mastanjevi\'{c}, Kristina and Krstanovi\'{c}, Vinko and \v{S}arkanj, Bojan}, year = {2018}, pages = {189-193}, keywords = {mikotoksini, LC-MS/MS, pivo, Fusarium}, title = {Odre\djivanje mikotoksina u pivu vezanim sustavom teku\'{c}inska kromatografija-tandemska masena spektrometrija (LC-MS/MS)}, keyword = {mikotoksini, LC-MS/MS, pivo, Fusarium}, publisher = {Glas Slavonije}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }
@article{article, author = {Zor\v{c}ec, Ana-Marija and Peji\'{c}, Sonja and Veli\'{c}, Natalija and Mastanjevi\'{c}, Kristina and Krstanovi\'{c}, Vinko and \v{S}arkanj, Bojan}, year = {2018}, pages = {189-193}, keywords = {mycotoxins, LC-MS/MS, beer, Fusarium}, title = {Determination of mycotoxins in beer by liquid chromatography tandem mass spectrometry (LC-MS/MS)}, keyword = {mycotoxins, LC-MS/MS, beer, Fusarium}, publisher = {Glas Slavonije}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font