Pregled bibliografske jedinice broj: 941938
Određivanje mikotoksina u pivu vezanim sustavom tekućinska kromatografija-tandemska masena spektrometrija (LC-MS/MS)
Određivanje mikotoksina u pivu vezanim sustavom tekućinska kromatografija-tandemska masena spektrometrija (LC-MS/MS) // Proceedings & abstract of the 11th International Scientific/Professional Conference Agriculture in Nature and Environment Protection / Jug, Danijel ; Brozović, Bojana (ur.).
Osijek: Glas Slavonije, 2018. str. 189-193 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 941938 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje mikotoksina u pivu vezanim sustavom tekućinska kromatografija-tandemska masena spektrometrija (LC-MS/MS)
(Determination of mycotoxins in beer by liquid chromatography tandem mass spectrometry (LC-MS/MS))
Autori
Zorčec, Ana-Marija ; Pejić, Sonja ; Velić, Natalija ; Mastanjević, Kristina ; Krstanović, Vinko ; Šarkanj, Bojan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceedings & abstract of the 11th International Scientific/Professional Conference Agriculture in Nature and Environment Protection
/ Jug, Danijel ; Brozović, Bojana - Osijek : Glas Slavonije, 2018, 189-193
Skup
11. međunarodni znanstveno-stručni skup "Poljoprivreda u zaštiti prirode i okoliša"
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 28.05.2018. - 30.05.2018
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
mikotoksini ; LC-MS/MS ; pivo ; Fusarium
(mycotoxins, LC-MS/MS ; beer ; Fusarium)
Sažetak
Plijesni su dio prirodne mikoflore žitarica zbog čega su gotovo sve žitarice kontaminirane mikotoksinima. Zbog štetnog utjecaja mikotoksina na zdravlje čovjeka oni su zakonski regulirani u žitaricama, ali ne i u svim proizvodima od žitarica. Pivo se najčešće proizvodi od slađenog ječma, a polarni mikotoksini prisutni u sladu lako prelaze u pivo. Cilj ovog istraživanja bila je analiza trihotecena A i B skupine (nivalenol, deoksinivalenol, 3- acetildeoksinivalnol, diacetoksiscirpenol, fuzarenon X, T-2 Toksin, HT-2 toksin) te zearalenona pomoću LC- MS/MS u uzorcima hrvatskih piva. Ukupno je analizirano 30 različitih komercijalno dostupnih piva (15 iz industrijskih i 15 iz zanatskih pivovara) te je provedena procjena rizika. Iako ne postoji službena legislativa za trihotecene i zearalenon u pivu, svi ispitani uzorci bili su zdravstveno ispravni, odnosno koncentracije ispitivanih trihotecena i zearalenona bile su manje od 50 µg l-1. Zbog ovisnosti pojavnosti mikotoksina o vremenskim uvjetima, moguća su odstupanja od godine do godine zbog čega je prepručeno provoditi redoviti godišnji monitoring te bi bilo poželjno da se u legislativi dodatno reguliraju mikotoksini u pivu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek