Pregled bibliografske jedinice broj: 941919
Važnost selena u hranidbi kokoši nesilica
Važnost selena u hranidbi kokoši nesilica // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 61 (2019), 1; 17-22 doi:10.33128/k.61.1.4 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 941919 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Važnost selena u hranidbi kokoši nesilica
(Importance of selenium in hens feeding)
Autori
Kralik, Zlata ; Grčević, Manuela ; Kralik, Gordana ; Hanžek, Danica
Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 61
(2019), 1;
17-22
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
selen ; nesilice ; jaja ; kvaliteta ; obogaćeni proizvodi
(selenium ; hens ; eggs ; quality ; enriched products)
Sažetak
Selen je esencijalni mikroelement kojegs ljudi i životinje u organizam unose putem hrane. Uloga selena u organizmu je višestruka zbog njegovog sudjelovanja u nizu biokemijskih procesa. Međutim, vrlo niska razina selena u tlu, a posljedično tome i u krmi, može prouzročiti deficit ovog mikroelementa kod životinja, te kod ljudi. Deficit selena kod životinja može se očitovati kroz mnoge degenerativne promjene, bolest gušterače, slabiju reprodukciju i imunitet te različite mišićne distrofije, a kod ptica uzrokuje pojavu eksudativne dijateze, lošije operjavanje, slabiju proizvodnju, oplođenost i valivost jaja, lošiju kvalitetu konzumnih jaja i slično. Osim deficita koji je učestaliji, kod životinja se može javiti i suficit ovog mikroelementa. Dugoročan unos više razine selena u organizam može uzrokovati trovanje. U hranidbi peradi selen se dodaje u dva oblika, anorganskom ili organskom. Znanstveno je potvrđeno da je apsorpcija selena puno učinkovitija ukoliko se selen u hrani nalazi u organskom obliku. Zbog toga se preporučuje u hranu za perad dodavati selen u obliku seleniziranog kvasca ili, u novije vrijeme, žitarice fortificirane selenom. U raznim istraživanjima dokazano je da meso i jaja s povećanim sadržajem selena predstavljaju novi potencijalni izvor ovog elementa u ljudskoj prehrani, te se mogu ponuditi kao obogaćeni proizvodi. Cilj rada je prikazati važnost korištenja selena u hrani kokoši na proizvodnju i kvalitetu jaja, antioksidativnu aktivnost te povećanje sadržaja selena u jajima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts, Agricola, Food Science and Technology Abstracts, Agris, Hrčak