Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 941814

Primarne arome grožđa bijelih kultivara dobivenih međuvrsnim križanjem


Maslov Bandić, Luna; Peršin, Filip; Karoglan Kontić, Jasminka
Primarne arome grožđa bijelih kultivara dobivenih međuvrsnim križanjem // Glasnik zaštite bilja, 41 (2018), 3; 40-47 (domaća recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 941814 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primarne arome grožđa bijelih kultivara dobivenih međuvrsnim križanjem
(Primary aroma compounds of white cultivars from interspecific hybrids)

Autori
Maslov Bandić, Luna ; Peršin, Filip ; Karoglan Kontić, Jasminka

Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 41 (2018), 3; 40-47

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
međuvrsni hibridi grožđa, aromatski spojevi, primarne arome grožđa
(interspecific hybrids of grape, aroma compounds, primary aroma compounds of grape)

Sažetak
Uz veliki broj kultivara vinove loze (Vitis vinifera L.), danas se sve veća pažnja posvećuje mogućnosti uzgoja kultivara međuvrsnih hibrida s otpornošću na gljivične bolesti i abiotske stresove. Kultivari međuvrsnih hibrida nastali su križanjem kultivara vinove loze (Vitis vinifera L.) i nekih drugih vrsta roda Vitis. Uz međuvrsne hibride često se veže i prisutnost nekih nepoželjnih aroma (najčešće se navode tzv. foxy ili strawberry-like arome) podrijetlom od aromatskih spojeva identificiranih u najstarijim generacijama međuvrsnih hibrida. Zato se pri evaluaciji ovih sorata njihovom aromatskom profilu pridaje velika važnost. Istraživanje je provedeno na 11 kultivara. Analizirani kultivari pripadaju međuvrsnim križancima nastalim u oplemenjivačkim programima u Mađarskoj, Njemačkoj i Srbiji: „Bačka“, „Bianca“, „Johanniter“, „Kozmopolita“, „Lisa“, „Merzling“, „Orion“, „Phoenix“, „Sirius“, „Solaris“ i „Staufer“. U ovom istraživanju provedena je analiza sastava aromatskih spojeva lociranih u kožici grožđa. Putem vezanog sustava plinska kromatografija- spektrometrija masa (GC-MS) određen je aromatski profil kultivara.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Maslov Bandić, Luna; Peršin, Filip; Karoglan Kontić, Jasminka
Primarne arome grožđa bijelih kultivara dobivenih međuvrsnim križanjem // Glasnik zaštite bilja, 41 (2018), 3; 40-47 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
Maslov Bandić, L., Peršin, F. & Karoglan Kontić, J. (2018) Primarne arome grožđa bijelih kultivara dobivenih međuvrsnim križanjem. Glasnik zaštite bilja, 41 (3), 40-47.
@article{article, author = {Maslov Bandi\'{c}, Luna and Per\v{s}in, Filip and Karoglan Konti\'{c}, Jasminka}, year = {2018}, pages = {40-47}, keywords = {me\djuvrsni hibridi gro\v{z}\dja, aromatski spojevi, primarne arome gro\v{z}\dja}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, volume = {41}, number = {3}, issn = {0350-9664}, title = {Primarne arome gro\v{z}\dja bijelih kultivara dobivenih me\djuvrsnim kri\v{z}anjem}, keyword = {me\djuvrsni hibridi gro\v{z}\dja, aromatski spojevi, primarne arome gro\v{z}\dja} }
@article{article, author = {Maslov Bandi\'{c}, Luna and Per\v{s}in, Filip and Karoglan Konti\'{c}, Jasminka}, year = {2018}, pages = {40-47}, keywords = {interspecific hybrids of grape, aroma compounds, primary aroma compounds of grape}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, volume = {41}, number = {3}, issn = {0350-9664}, title = {Primary aroma compounds of white cultivars from interspecific hybrids}, keyword = {interspecific hybrids of grape, aroma compounds, primary aroma compounds of grape} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts
  • Zoological Record





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font