Pregled bibliografske jedinice broj: 941547
Ovisnost brzine hidrolize saharoze o koncentraciji klorovodične kiseline
Ovisnost brzine hidrolize saharoze o koncentraciji klorovodične kiseline // 23. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera : knjiga sažetaka / Hadžiev, Andrea ; Blažeković, Zdenko (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa / Kemija u industriji, 2013. str. 265-265 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 941547 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ovisnost brzine hidrolize saharoze o koncentraciji klorovodične kiseline
(The dependence of sucrose hydrolysis rate on the hydrochloric acid concentration)
Autori
Klačić, Tin ; Portada, Tomislav ; Žgela, Marijana ; Štetić, Monika
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
23. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera : knjiga sažetaka
/ Hadžiev, Andrea ; Blažeković, Zdenko - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa / Kemija u industriji, 2013, 265-265
ISBN
978-953-6894-50-5
Skup
23. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 21.04.2013. - 24.04.2013
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
polarimetar ; polarimetrija ; optička aktivnost ; hidroliza saharoze
(polarimeter ; polarimetry ; optical activity ; sucrose hydrolysis)
Sažetak
Proučena je ovisnost brzine hidrolize saharoze o koncentraciji klorovodične kiseline. Tijek reakcije praćen je polarimetrom. Prije kinetičkih mjerenja provjerena je i potvrđena proporcionalnost između kuta zakretanja i masene koncentracije za vodene otopine saharoze, glukoze i fruktoze. Provjerena je i potvrđena aditivnost kutova zakretanja, potvrđeno je da su utjecaji otapala (destilirana voda, vodovodna voda i razrijeđena klorovodična kiselina) i temperature (unutar nekoliko Celsiusovih stupnjeva) dovoljno mali da ih možemo zanemariti, te je potvrđeno da su otopine dovoljno stabilne da im se kut zakretanja tijekom prvih nekoliko sati značajnije ne mijenja. Mjerenjem ovisnosti kuta zakretanja o vremenu pri sobnoj temperaturi za pet vodenih otopina u kojima je masena koncentracija saharoze 145 g/L, a množinska koncentracija klorovodične kiseline redom 0, 75 mol/L, 1, 50 mol/L, 2, 00 mol/L, 2, 40 mol/L i 2, 85 mol/L izračunati su koeficijenti brzine hidrolize saharoze u svakoj od otopina. Na temelju ovisnosti tih koeficijenata o koncentraciji kiseline postavljena je empirijska jednadžba. Eksperimentalni dio ovog rada u cijelosti je izrađen u školskom kemijskom kabinetu. Pritom su korištene jeftine, lako dostupne i relativno bezopasne kemikalije i pribor.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb