Pregled bibliografske jedinice broj: 941476
Mala škola ovčarstva (1) Značenje i stanje ovčarstva u Hrvatskoj
Mala škola ovčarstva (1) Značenje i stanje ovčarstva u Hrvatskoj, 2018. (popularni rad).
CROSBI ID: 941476 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mala škola ovčarstva (1) Značenje i stanje ovčarstva u Hrvatskoj
(Little School of breeding sheep(1) The meaning and status of sheep farming in Croatia)
Autori
Senčić, Đuro ; Samac, Danijela
Izvornik
Agroglas
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, popularni rad
Godina
2018
Ključne riječi
značaj ovčarstava ; biološka obilježja ovaca
(importance of sheep ; biological characteristics of sheep)
Sažetak
Ovca se koristi za proizvodnju mesa, mlijeka, vune i krzna. Proizvodnja ovčjeg mlijeka u svijetu je ograničena, tako da se muze svega 10% ukupnog broja ovaca, uglavnom u mediteranskim zemljama. Ovčje je meso, u odnosu na druge vrste mesa, bogatije vitaminima i mineralnim tvarima, osobito vitaminima iz skupine B i vitaminom A, te željezom i fosforom. Ovčje mlijeko sadrži veći postotak masti, bjelančevina i općenito, suhe tvari u odnosu na kravlje mlijeko. Od ovčjeg mlijeka proizvode se vrlo kvalitetni maslaci i tvrdi sirevi. Ovčja vuna je po fiziološko-kemijskim svojstvima najvrjednija tekstilna sirovina i do sada je nisu uspješno mogla zamijeniti umjetna vlakna. Ovčje kože i krzno koriste se u kožarskoj industriji i obrtu za izradu različitih odjevnih predmeta. Ovčji gnoj ubraja se u najbolja životinjska gnojiva i najviše se koristi za povećanje proizvodnosti travnjaka, ali i drugih kultura. U odnosu na druge vrste domaćih životinja, komparativna prednost ovce je što može iskorištavati travnjake na većim nadmorskim visinama i površine s oskudnijom vegetacijom (stepe). Zbog toga, broj ovaca u pojedinim zemljama ovisi prvenstveno o raspoloživim travnatim površinama na planinskim i krševitim područjima koje one najuspješnije iskorištavaju. Zbog svoje otpornosti i pokretljivosti, ovca je značajna i kao živa, pokretna rezerva mesa u ratnim uvjetima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek