Pregled bibliografske jedinice broj: 941088
Proizvodne odlike krava Jersey pasmine
Proizvodne odlike krava Jersey pasmine // Agriculture in Nature and Environment Protection / Jug, Danijel ; Brozović, Bojana (ur.).
Vukovar: Glas Slavonije, 2018. str. 92-95 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 941088 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodne odlike krava Jersey pasmine
(Production traits of Jersey cattle)
Autori
Rogalo, Marko ; Bobić, Tina ; Mijić, Pero ; Gregić, Maja ; Baban, Mirjana ; Gantner, Vesna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Agriculture in Nature and Environment Protection
/ Jug, Danijel ; Brozović, Bojana - Vukovar : Glas Slavonije, 2018, 92-95
Skup
11. međunarodni znanstveno-stručni skup "Poljoprivreda u zaštiti prirode i okoliša"
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 28.05.2018. - 30.05.2018
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Jersey pasmina ; proizvodnja mlijeka ; mliječna mast ; mliječni protein
(Jersey breed ; milk production ; milk fat ; milk protein)
Sažetak
Cilj rada bio je prikazati proizvodne odlike krava jersey pasmine. Ovisno o državi uzgoja, prosječna proizvodnja krava jersey pasmine u standardnoj laktaciji, kreće se od 5107 kg u Engleskoj do najviše 7480 kg u SAD-u. Najveću količinu mliječne mastí od 5, 5% imaju krave jersey pasmine koje se uzgajaju u Engleskoj, zatim slijedi švicarska sa 5, 4%, te na kraju SAD-e i Kanada sa 4, 6% odnosno 4, 0%. lstu količinu bjelančevina od 3, 9% ostvarile su krave jersey pasmine s područja Engleske i Švicarske, dok su krave iz SAD-a imale 3, 6%. Najmanju količinu bjelančevina u iznosu od 3, 1% imale su krave jersey pasmíne iz uzgoja u Kanadi. Zbog visokog udjela mliječne mastí mlijeko ove pasmine iznimno je pogodno za proizvodnju maslaca, vrhnja, sira, te drugih mliječnih proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Vesna Gantner
(autor)
Maja Gregić
(autor)
Tina Bobić
(autor)
Pero Mijić
(autor)
Mirjana Baban
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Scopus