Pregled bibliografske jedinice broj: 940819
Koncentracije tetraciklinskih antibiotika u mesu i mesnim proizvodima
Koncentracije tetraciklinskih antibiotika u mesu i mesnim proizvodima // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XX (2018), 3; 220-228 (recenziran, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 940819 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Koncentracije tetraciklinskih antibiotika u mesu i mesnim proizvodima
(Concentration of tetracycline antibiotics in meat and meat products)
Autori
Bilandžić, Nina, Solomun Kolanović, Božica ; Varenina, Ivana ; Varga, Ines ; Krpan, Marina ; Hruškar, Mirjana
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) XX
(2018), 3;
220-228
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
tetraciklini, meso, jetra, masno tkivo, mesni proizvodi, sigurnost hrane
(tetracyclines, meat, liver, fatty tissue, meat products, food safety)
Sažetak
Tetraciklinski antibiotici su najviše korišteni veterinarski lijekovi u životinja koje se koriste za proizvodnju hrane u Hrvatskoj. Cilj ovog rada bio je odrediti koncentracije tetraciklina, klortetraciklina, oksiteraciklina i doksiciklina u svinjskom mesu (n=101), jetri (n=31) i masnom tkivu (n=30), goveđem mesu (n=89) i jetri (n=20), te mesnim proizvodima (kobasice i šunke, n=24). Za određivanje tetraciklina korištena je imunoenzimska ELISA metoda koja je validirana prema kriterijima Odluke Komisije 2002/657/EZ. Određeni su validacijski parametri za četiri analizirana tetraciklina u rasponu: sposobnost detekcije CCβ 19, 3 - 66, 7 µg/kg, iskorištenje 64, 5 - 102 %, koeficijent varijacije 14, 1-28, 9 %, granica detekcije LOD 3, 62 - 21, 0 µg/kg. U ukupno 295 analiziranih uzoraka tetraciklini su izmjereni u rasponima (μg/kg): tetraciklin 10, 5 - 92, 1, klortetraciklin 2, 63 - 28, 0, oksiteraciklin 17, 5 - 91, 3, doksiciklin 1, 81 - 14, 0. Najviša koncentracija od 92, 1 μg/kg određena je za tetraciklin u svinjskom mesu. Najviše srednje vrijednosti određene su za (μg/kg): tetraciklin 23, 6 u svinjskom mesu, oksiteraciklin i klortetraciklina 41, 7 i 6, 41 u goveđem mesu. Srednje vrijednosti doksiciklina za sve vrste analiziranih uzoraka su ispod LOD vrijednosti (3, 62 μg/kg). Niti u jednoj vrsti uzoraka nisu utvrđene koncentracije iznad najviših dopuštenih koncentracija za četiri tetraciklina određenih Uredbom Komisije 37/2010/EZ. Utvrđeni rezultati ukazuju da se liječenje primjenom tetraciklina u životinja namijenjenih ishrani propisno provodilo pazeći na propisano vrijeme zadržavnja tetraciklinskih antibiotika te time osigurala zdravstvena sigurnost potrošača.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- Zoological Record