Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 940819

Koncentracije tetraciklinskih antibiotika u mesu i mesnim proizvodima


Bilandžić, Nina, Solomun Kolanović, Božica; Varenina, Ivana; Varga, Ines; Krpan, Marina; Hruškar, Mirjana
Koncentracije tetraciklinskih antibiotika u mesu i mesnim proizvodima // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XX (2018), 3; 220-228 (recenziran, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 940819 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Koncentracije tetraciklinskih antibiotika u mesu i mesnim proizvodima
(Concentration of tetracycline antibiotics in meat and meat products)

Autori
Bilandžić, Nina, Solomun Kolanović, Božica ; Varenina, Ivana ; Varga, Ines ; Krpan, Marina ; Hruškar, Mirjana

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) XX (2018), 3; 220-228

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
tetraciklini, meso, jetra, masno tkivo, mesni proizvodi, sigurnost hrane
(tetracyclines, meat, liver, fatty tissue, meat products, food safety)

Sažetak
Tetraciklinski antibiotici su najviše korišteni veterinarski lijekovi u životinja koje se koriste za proizvodnju hrane u Hrvatskoj. Cilj ovog rada bio je odrediti koncentracije tetraciklina, klortetraciklina, oksiteraciklina i doksiciklina u svinjskom mesu (n=101), jetri (n=31) i masnom tkivu (n=30), goveđem mesu (n=89) i jetri (n=20), te mesnim proizvodima (kobasice i šunke, n=24). Za određivanje tetraciklina korištena je imunoenzimska ELISA metoda koja je validirana prema kriterijima Odluke Komisije 2002/657/EZ. Određeni su validacijski parametri za četiri analizirana tetraciklina u rasponu: sposobnost detekcije CCβ 19, 3 - 66, 7 µg/kg, iskorištenje 64, 5 - 102 %, koeficijent varijacije 14, 1-28, 9 %, granica detekcije LOD 3, 62 - 21, 0 µg/kg. U ukupno 295 analiziranih uzoraka tetraciklini su izmjereni u rasponima (μg/kg): tetraciklin 10, 5 - 92, 1, klortetraciklin 2, 63 - 28, 0, oksiteraciklin 17, 5 - 91, 3, doksiciklin 1, 81 - 14, 0. Najviša koncentracija od 92, 1 μg/kg određena je za tetraciklin u svinjskom mesu. Najviše srednje vrijednosti određene su za (μg/kg): tetraciklin 23, 6 u svinjskom mesu, oksiteraciklin i klortetraciklina 41, 7 i 6, 41 u goveđem mesu. Srednje vrijednosti doksiciklina za sve vrste analiziranih uzoraka su ispod LOD vrijednosti (3, 62 μg/kg). Niti u jednoj vrsti uzoraka nisu utvrđene koncentracije iznad najviših dopuštenih koncentracija za četiri tetraciklina određenih Uredbom Komisije 37/2010/EZ. Utvrđeni rezultati ukazuju da se liječenje primjenom tetraciklina u životinja namijenjenih ishrani propisno provodilo pazeći na propisano vrijeme zadržavnja tetraciklinskih antibiotika te time osigurala zdravstvena sigurnost potrošača.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nina Bilandžić (autor)

Avatar Url Marina Krpan (autor)

Avatar Url Mirjana Hruškar (autor)

Avatar Url Ivana Varenina (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Bilandžić, Nina, Solomun Kolanović, Božica; Varenina, Ivana; Varga, Ines; Krpan, Marina; Hruškar, Mirjana
Koncentracije tetraciklinskih antibiotika u mesu i mesnim proizvodima // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XX (2018), 3; 220-228 (recenziran, članak, znanstveni)
Bilandžić, Nina, Solomun Kolanović, Božica, Varenina, I., Varga, I., Krpan, M. & Hruškar, M. (2018) Koncentracije tetraciklinskih antibiotika u mesu i mesnim proizvodima. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XX (3), 220-228.
@article{article, author = {Varenina, Ivana and Varga, Ines and Krpan, Marina and Hru\v{s}kar, Mirjana}, year = {2018}, pages = {220-228}, keywords = {tetraciklini, meso, jetra, masno tkivo, mesni proizvodi, sigurnost hrane}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {XX}, number = {3}, issn = {1332-0025}, title = {Koncentracije tetraciklinskih antibiotika u mesu i mesnim proizvodima}, keyword = {tetraciklini, meso, jetra, masno tkivo, mesni proizvodi, sigurnost hrane} }
@article{article, author = {Varenina, Ivana and Varga, Ines and Krpan, Marina and Hru\v{s}kar, Mirjana}, year = {2018}, pages = {220-228}, keywords = {tetracyclines, meat, liver, fatty tissue, meat products, food safety}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {XX}, number = {3}, issn = {1332-0025}, title = {Concentration of tetracycline antibiotics in meat and meat products}, keyword = {tetracyclines, meat, liver, fatty tissue, meat products, food safety} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • Zoological Record





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font