Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 940767

Prisutnost genetski modificirane soje, kukuruza i pšenice na području Republike Hrvatske


Vukorepa, Petra
Prisutnost genetski modificirane soje, kukuruza i pšenice na području Republike Hrvatske, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 940767 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prisutnost genetski modificirane soje, kukuruza i pšenice na području Republike Hrvatske
(The presence of genetically modified soybean, maize and wheat in the Republic of Croatia)

Autori
Vukorepa, Petra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
30.05

Godina
2018

Stranica
39

Mentor
Šarkanj, Bojan

Neposredni voditelj
Crevar, Biljana

Ključne riječi
GMO ; CP4 EPSPS protein ; soja ; kukuruz ; pšenica ; LFD test
(GMO ; CP4 EPSPS protein ; soybean ; maize ; wheat ; LFD test)

Sažetak
Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije genetski modificiran organizam (GMO) podrazumijeva organizme (biljke, životinje ili mikroorganizme) kojim je genetski materijal promijenjen na način koji se inače ne odvija prirodnim putem procesom rekombinacije. Genetski modificirana (GM) hrana podrazumijeva hranu proizvedenu od genetskih modificiranih biljaka ili životinja. U ovom radu je određena prisutnost genetski modificirane soje, kukuruza i pšenice na tržištu Republike Hrvatske. Uzorkovano je po 40 uzoraka soje, 40 uzoraka kukuruza te 20 uzoraka pšenice i ispitana prisutnost CP4 EPSPS (5-enolpiruvilšikimat-3- fosfat sintetaza) proteina pomoću LFD testa, kao markera za genetsku inserciju cp4 epsps gena u transgenim biljkama. Iako je prema legislativi u Republici Hrvatskoj dopušteno do 0, 9% GM sastojaka u hrani, rezultati istraživanja svih uzoraka su negativni što znači da uzorci nisu sadržavali navedeni protein, odnosno GMO.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Bojan Šarkanj (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Vukorepa, Petra
Prisutnost genetski modificirane soje, kukuruza i pšenice na području Republike Hrvatske, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Vukorepa, P. (2018) 'Prisutnost genetski modificirane soje, kukuruza i pšenice na području Republike Hrvatske', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vukorepa, Petra}, year = {2018}, pages = {39}, keywords = {GMO, CP4 EPSPS protein, soja, kukuruz, p\v{s}enica, LFD test}, title = {Prisutnost genetski modificirane soje, kukuruza i p\v{s}enice na podru\v{c}ju Republike Hrvatske}, keyword = {GMO, CP4 EPSPS protein, soja, kukuruz, p\v{s}enica, LFD test}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vukorepa, Petra}, year = {2018}, pages = {39}, keywords = {GMO, CP4 EPSPS protein, soybean, maize, wheat, LFD test}, title = {The presence of genetically modified soybean, maize and wheat in the Republic of Croatia}, keyword = {GMO, CP4 EPSPS protein, soybean, maize, wheat, LFD test}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font