Pregled bibliografske jedinice broj: 940767
Prisutnost genetski modificirane soje, kukuruza i pšenice na području Republike Hrvatske
Prisutnost genetski modificirane soje, kukuruza i pšenice na području Republike Hrvatske, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 940767 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prisutnost genetski modificirane soje, kukuruza i pšenice na području Republike Hrvatske
(The presence of genetically modified soybean, maize and wheat in the Republic of Croatia)
Autori
Vukorepa, Petra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.05
Godina
2018
Stranica
39
Mentor
Šarkanj, Bojan
Neposredni voditelj
Crevar, Biljana
Ključne riječi
GMO ; CP4 EPSPS protein ; soja ; kukuruz ; pšenica ; LFD test
(GMO ; CP4 EPSPS protein ; soybean ; maize ; wheat ; LFD test)
Sažetak
Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije genetski modificiran organizam (GMO) podrazumijeva organizme (biljke, životinje ili mikroorganizme) kojim je genetski materijal promijenjen na način koji se inače ne odvija prirodnim putem procesom rekombinacije. Genetski modificirana (GM) hrana podrazumijeva hranu proizvedenu od genetskih modificiranih biljaka ili životinja. U ovom radu je određena prisutnost genetski modificirane soje, kukuruza i pšenice na tržištu Republike Hrvatske. Uzorkovano je po 40 uzoraka soje, 40 uzoraka kukuruza te 20 uzoraka pšenice i ispitana prisutnost CP4 EPSPS (5-enolpiruvilšikimat-3- fosfat sintetaza) proteina pomoću LFD testa, kao markera za genetsku inserciju cp4 epsps gena u transgenim biljkama. Iako je prema legislativi u Republici Hrvatskoj dopušteno do 0, 9% GM sastojaka u hrani, rezultati istraživanja svih uzoraka su negativni što znači da uzorci nisu sadržavali navedeni protein, odnosno GMO.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija, Nutricionizam