Pregled bibliografske jedinice broj: 940366
Morfološka svojstva i mineralni sastav salate u plutajućem akvaponu i hidroponu
Morfološka svojstva i mineralni sastav salate u plutajućem akvaponu i hidroponu, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 940366 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Morfološka svojstva i mineralni sastav salate u
plutajućem akvaponu i hidroponu
(Morphological characteristics and mineral content
of lettuce grown in aquaponic and hydroponic system)
Autori
Deisinger, Valentina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
24.05
Godina
2018
Stranica
34
Mentor
Fabek Uher, Sanja
Ključne riječi
Lactuca sativa L. var. crispa, afrički som, cink, prinos
(Lactuca sativa L. var. crispa, African catfish, zinc, yield)
Sažetak
Akvapon je suvremena tehnika uzgoja koja kombinira dva tipa proizvodnje - akvakulturu i hidroponski uzgoj te objedinjuje uzgoj biljaka i riba. U proljetnom roku 2016. godine provedeno je istraživanje uzgoja lisnate salate (Lactuca sativa L. var. crispa, kultivar 'Kireve') u plutajućem akvaponu u kojem je otopina cirkulirala između bazena s afričkim somom (Clarias gariepinus) i bazena s biljkama salate. Plutajući hidropon predstavljao je kontrolnu jedinicu u kojoj je korištena standardna hraniva otopina za uzgoj lisnatog povrća. Cilj istraživanja bio je usporediti morfološke karakteristike i mineralni sastav lisnate salate uzgajane u plutajućem akvaponu i plutajućem hidroponu. Tijekom uzgoja mjereni su abiotski pokazatelji zraka u zaštićenog prostora i hranjive otopine u bazenima. Prilikom berbe izmjerene su morfološke karakteristike rozeta iz oba sustava te je provedena analiza mineralnog sastava biljnog materijala. Salata uzgojena u plutajućem hidroponu ostvarila je veću masu, promjer i visinu rozete te broj listova i duljinu korijena. U plutajućem hidroponu ostvaren je značajno veći prinos (4, 1 kg/m2) u odnosu na akvapon (1, 7 kg/m2). Hidroponski uzgojena salata isticala se većom količinom dušika, fosfora, kalija, željeza i bakra, dok je salata iz akvapona sadržavala više kalcija, magnezija, mangana i cinka. Na temelju rezultata ovog istraživanja preporučuje se uzgoj salate u plutajućem hidroponu, ali i daljnje istraživanje potencijala uzgoja u akvaponu optimiziranjem uzgojnih uvjeta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)