Pregled bibliografske jedinice broj: 940297
Otpadno ulje i nusproizvodi prehrambene industrije kao sirovine za proizvodnju biodizela
Otpadno ulje i nusproizvodi prehrambene industrije kao sirovine za proizvodnju biodizela // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije / Šubarić, Drago (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017. str. 165-177
CROSBI ID: 940297 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Otpadno ulje i nusproizvodi prehrambene industrije
kao sirovine za proizvodnju biodizela
Autori
Budžaki, Sandra ; Miljić, Goran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni
Knjiga
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije
Urednik/ci
Šubarić, Drago
Izdavač
Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Grad
Osijek
Godina
2017
Raspon stranica
165-177
ISBN
978-953-7005-51-1
Ključne riječi
biodizel ; otpadno jestivo ulje ; nejestivo ulje ; nusproizvodi prehrambene industrije
(biodiesel ; waste edible oil ; non-edible oil ; by-products of the food industry)
Sažetak
Iscrpljivanje zaliha fosilnih goriva zajedno sa sviješću o nužnosti zaštite okoliša potiče brojne znanstvenike na intenzivna istraživanja u području pronalaženja alternativnih vrsta goriva. Biodizel je alternativno gorivo kojim se vrlo uspješno može zamijeniti mineralno dizelsko gorivo. Dugi niz godina postoji industrijska proizvodnja biodizela širom svijeta pa ipak još uvijek je proizvodna cijena jedna od osnovnih prepreka za njegovu potpunu komercijalizaciju. S obzirom da sirovina sudjeluje s čak do 75 % ukupne cijene proizvoda istraživanja su usmjerena prema pronalaženju jeftinijih sirovina koje će biti ekonomski isplatljivije. U ovom poglavlju dan je pregled mogućih sirovina za proizvodnju biodizela kao što su otpadna jestiva ulja, nejestiva ulja te nusproizvodi prehrambene industrije, tzv. sirovine druge generacije biogoriva. Takve sirovine su jeftinije u odnosu na sirovine prve generacije biogoriva (jestiva ulja i masti), visoke produktivnosti u smislu proizvodnje biodizela i ne povlače za sobom niz etičkih dilema u pogledu pretvorbe hrane u gorivo. Međutim, takve sirovine imaju visok sadržaj slobodnih masnih kiselina i vode što negativno utječe na konvencionalnu industrijsku proizvodnju biodizela. Osim na pronalaženje alternativnih sirovina za proizvodnju biodizela druge generacije, istraživanja u okviru akademske i industrijske zajednice usmjeravaju se i na pronalaženje novih tehnologija koje će omogućiti isplativiju proizvodnju biodizela druge generacije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek