Pregled bibliografske jedinice broj: 940072
Aditivi u hrani-definicija, podjela, primjena
Aditivi u hrani-definicija, podjela, primjena // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 3 (2018), 180-183 (domaća recenzija, članak, stručni)
CROSBI ID: 940072 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Aditivi u hrani-definicija, podjela, primjena
(Food additives-definition, classification,
application)
Autori
Ačkar, Đurđica ; Šubarić, Drago
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 3
(2018);
180-183
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
aditivi ; definicija ; podjela ; mesni proizvodi
(additives ; definition ; classification ; meat products)
Sažetak
Aditivi su danas neizbježni sastojci industrijski proizvedene hrane. To su sastojci koji nisu hrana, a namjerno se dodaju hrani za postizanje željene boje, arome, teksture, održanje stabilnosti emulzija, produžetak trajnost hrane i sl. U Republici Hrvatskoj regulirani su Pravilnikom o prehrambenim aditivima (NN 62/2010), koji definira koji spojevi i u kojim količinama se mogu koristiti za određene proizvode. U ovom radu dana je definicija i podjela aditiva te su navedeni neki primjeri primjene u mesnoj industriji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek