Pregled bibliografske jedinice broj: 939479
Ekološka proizvodnja hrane
Ekološka proizvodnja hrane // 1st International Students' GREEN Conference Book of Abstracts / Habuda-Stanić, Mirna (ur.).
Osijek: Studio HS internet, 2018. str. 74-75 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 939479 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ekološka proizvodnja hrane
(Organic food production)
Autori
Balog, Željka ; Habuda-Stanić, Mirna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
1st International Students' GREEN Conference Book of Abstracts
/ Habuda-Stanić, Mirna - Osijek : Studio HS internet, 2018, 74-75
ISBN
978-953-7005-56-6
Skup
1. međunarodna studentska GREEN konferencija = 1st International Students’ GREEN Conference (ISC GREEN 2018)
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 17.05.2018. - 18.05.2018
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
proizvodnja hrane, ekološka proizvodnja, zdravlje ljudi
(food production, organic, human health)
Sažetak
Ekološka proizvodnja hrane podrazumijeva uzgoj povrća, voća i žitarica pri kojem se ne koriste suvremene agrotehničke mjere poput uporabe pesticida i umjetnih gnojiva, odnosno podrazumijeva uzgoj životinja bez upotrebe preparata veterinarske medicine. Ekološka proizvodnja hrane nadalje podrazumijeva i procesiranje sirovina do završnog prehrambenog proizvoda bez dodavanja aditiva, pojačivača okusa ili umjetnih prehrambenih boja. Tijekom prošlog desetljeća, ekološka proizvodnja hrane postala je jedna od najbrže rastućih grana gospodarstva Europske unije, a istraživanja provedena u cilju usporedbe kakvoće prehrambenih proizvoda proizvedenih konvencionalnim i ekološkim načinom proizvodnje, nepobitno ukazuju da su prehrambeni proizvodi dobiveni ekološkim načinom proizvodnje boljih nutritivnih svojstava. Također nije zanemariv niti cjelokupno smanjen utjecaj na okoliš jer se ekološkom proizvodnjom hrane osigurava bioraznolikost staništa u neposrednoj blizini uzgoja, izravno ili neizravno je smanjena potrošnja količine fosilnih goriva po jedinici proizvoda kao i količina pri proizvodnji nastalih stakleničkih plinova. Konzumacija ekološki proizvedenih prehrambenih proizvoda osigurava unos makro i mikronutrijenata u organizam što doprinosi boljem zdravstvenom stanju pojedinaca, ali i šire populacije te i na taj način utječe na očuvanje prirode.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Mirna Habuda-Stanić
(autor)