Pregled bibliografske jedinice broj: 938189
Analiza kvalitete prehrane studenata 3. godine Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta
Analiza kvalitete prehrane studenata 3. godine Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta, 2018., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 938189 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analiza kvalitete prehrane studenata 3. godine Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta
(Analysis of nutrition quality of 3rd year students from Faculty of pharmacy and biochemistry)
Autori
Jakić, Tena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.05
Godina
2018
Stranica
43
Mentor
Vitali Čepo, Dubravka
Ključne riječi
prehrana, unos nutrijenata, prehrana na fakultetu, prehrana studenata
(Nutrition, nutrition intake, nutrition on college, student nutrition)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi prosječan dnevni energetski unos, unos masti, prehrambenih vlakana, jednostavnih šećera i proteina te točnost vlastite procjene prehrane iz osobnih osvrta studenata 3. godine Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu te utvrditi u kojoj mjeri se te vrijednosti podudaraju s preporučenima. Ispitivanjem je obuhvaćeno 108 žena i 25 muškaraca. Korištena metoda je dnevnik prehrane koji su ispitanici vodili četiri dana. Podaci iz dnevnika prehrane obrađeni su u programu Microsoft Excel korištenjem nutritivnih vrijednosti iz priloženih tablica. Utvrđeno je da je energetski unos kod žena nešto manji, no zadovoljavajuć s obzirom na uglavnom malu fizičku aktivnost, dok kod muškaraca energetski unos prati preporuke. Unos jednostavnih šećera prevelik je i kod muškaraca i kod žena. Prosječan dnevni unos prehrambenih vlakana nedostatan je kod oba spola. Unos masti je vrlo blizu gornje granice preporučenih vrijednosti. Unos protein viši je od preporučenoga i kod muškaraca i kod žena. Utvrđen je značajan broj studenata koji su pogrešno ocijenili kvalitetu svoje prehrane u osobnim osvrtima. Postoji velika potreba za provođenjem dodatne edukacije o pravilnoj prehrani s obzirom da prehrana studenata nije energetski i nutritivno zadovoljavajuća što može dovesti do zdravstvenih problema u budućnosti te također zato što većinu studenata nakon završetka fakulteta očekuje odgovoran posao koji će uključivati i savjetovanje pacijenata o važnosti pravilne prehrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Profili:
Dubravka Vitali Čepo
(mentor)