Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 938127

Uloga hrane u neurorehabilitaciji – mit ili stvarnost?


Banjari, Ines
Uloga hrane u neurorehabilitaciji – mit ili stvarnost? // 6. hrvatski kongres iz neurorehabilitacije i restauracijske neurologije s međunarodnim sudjelovanjem / Butković-Soldo, Silva (ur.).
Osijek, 2018. str. 1-1 (pozvano predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 938127 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Uloga hrane u neurorehabilitaciji – mit ili stvarnost?
(The role of food in neurorehabilitation – myth or reality?)

Autori
Banjari, Ines

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Skup
6. hrvatski kongres iz neurorehabilitacije i restauracijske neurologije s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 06.05.2018. - 09.05.2018

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
neurorehabilitacija, prehrana, dodaci prehrani
(neurorehabilitation, diet, supplements)

Sažetak
Osnovni principi neurorehabilitacije bi trebali uključiti potencijalno korisne parametre poput sna i prehrane. Novije studije pokazuju kako neki nutrijenti, bilo unosom kroz hranu ili dodatke prehrani imaju djelovanje slično ili komplementarno učinku fizičke aktivnosti u smanjenju posljedica oštećenja mozga. Prehrana zasnovana na principima mediteranske prehrane (i njezinih modifikacija) kontinuirano potvrđuje pozitivne učinke na razvoj mozga, kognitivne funkcije, niži rizik za moždani udar i demenciju ali i potencijal u neurorehabilitaciji. Prehrana može utjecati na energetski metabolizam i sinaptičku plastičnost, pa hipokalorijska prehrana karakterizirana niskim sadržajem jednostavnih ugljikohidrata, posebice fruktoze pokazuje pozitivne učinke na kognitivne funkcije i plastičnost mozga. Uz veliki neuroprotektivni potencijal omega-3 masnih kiselina, oksidativni stres u mozgu mogu reducirati antioksidansi poput resveratrola, kurkumina i polifenola, a dodaci prehrani kreatin i razgranate aminokiseline također imaju neuroprotektivni potencijal. Iako se smatra kako je najveća učinkovitost neurorehabilitacije odmah nakon traume, pozitivni učinci bi se mogli postići i kasnije tijekom života ili godinama nakon traume. Ipak, dosadašnji dokazi ukazuju na to kako bi se prehrana, fizička aktivnost i san trebali implementirati kao preventivne mjere a s ciljem poboljšanja ishoda nakon traume ili operacije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ines Banjari (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Banjari, Ines
Uloga hrane u neurorehabilitaciji – mit ili stvarnost? // 6. hrvatski kongres iz neurorehabilitacije i restauracijske neurologije s međunarodnim sudjelovanjem / Butković-Soldo, Silva (ur.).
Osijek, 2018. str. 1-1 (pozvano predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Banjari, I. (2018) Uloga hrane u neurorehabilitaciji – mit ili stvarnost?. U: Butković-Soldo, S. (ur.)6. hrvatski kongres iz neurorehabilitacije i restauracijske neurologije s međunarodnim sudjelovanjem.
@article{article, author = {Banjari, Ines}, editor = {Butkovi\'{c}-Soldo, S.}, year = {2018}, pages = {1-1}, keywords = {neurorehabilitacija, prehrana, dodaci prehrani}, title = {Uloga hrane u neurorehabilitaciji – mit ili stvarnost?}, keyword = {neurorehabilitacija, prehrana, dodaci prehrani}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Banjari, Ines}, editor = {Butkovi\'{c}-Soldo, S.}, year = {2018}, pages = {1-1}, keywords = {neurorehabilitation, diet, supplements}, title = {The role of food in neurorehabilitation – myth or reality?}, keyword = {neurorehabilitation, diet, supplements}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font