Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 937518

Utjecaj pigmentiranosti zrna kukuruza na boju, mesa, kože i trbušnog masnog tkiva tovnih pilića


Makar, Andrija
Utjecaj pigmentiranosti zrna kukuruza na boju, mesa, kože i trbušnog masnog tkiva tovnih pilića, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 937518 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj pigmentiranosti zrna kukuruza na boju, mesa, kože i trbušnog masnog tkiva tovnih pilića
(Effect of maize grain pigmentation on colour of meat, skin and abdominal fat in broiler chicken)

Autori
Makar, Andrija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.04

Godina
2018

Stranica
45

Mentor
Grbeša, Darko

Neposredni voditelj
Kljak, Kristina

Ključne riječi
hibridi kukuruza ; karotenoidi ; pigmentacija brojlera
(maize hybrid, carotenoids, broiler pigmentation)

Sažetak
Zbog povećane zabrinutosti radi upotrebe sintetskih aditiva u prehrambenom lancu traže se odgovarajući prirodni izvori pigmenata u proizvodnji brojlerskih pilića. Ti prirodni izvori mogu znatno povećati troškove proizvodnje, dok karotenoidi zrna kukuruza, glavne komponente u smjesama peradi, ostaju zanemareni. Cilj ovog istraživanja bio je istražiti komercijalne hibride kukuruza prikladne za povećanu pigmentaciju kod brojlera. Ukupno 325 brojlerskih Ross 308 pilića podijeljeno je u 25 kaveza kojima je potpuno nasumičnim odabirom dodijeljeno ukupno 5 različitih hranidbenih tretmana (5 tretmana x 5 kaveza) koji su se razlikovali samo u hibridu kukuruza. Četiri pokusne (Riđan, Mejaš, Kekec i BC 572) i jedna kontrolna (nepoznati hibrid) krmna smjesa za hranidbu brojlera nisu sadržavale dodane pigmente. Nakon 32 dana pokusa, brojlerski pilići humano su žrtvovani, a boja prema CIE L* a* b* sustavu bila je određena u rashlađenim dijelovima mesa prsa, kože, abdominalne masti i piska koristeći Minolta CR-410 kromametar. Hibridi kukuruza različitog karotenoidnog profila zrna razlikovali su se u parametrima boje: svjetlina 52, 59 – 86, 36 ; crvenost -0, 60 – 0, 85 i žutost 28, 05 – 36, 66. Kod analize boje dijelova trupa brojlera, svjetlina je bila slična između tretmana s prosječnim vrijednostima 59, 03, 65, 98, 69, 57 i 73, 21 za meso, kožu, abdominalnu mast i pisak. Hibrid kukuruza signifikantno je utjecao samo na crvenost kod piska ; kontrolni hibrid imao je najmanju (4, 70), dok je BC 572 imao najveću vrijednost (7, 99) u skladu s povećanim dnevnim unosom zeaksantina i β- kriptoksantina (r = 0, 54 odnosno 0, 65, P = 0, 01). Najveći utjecaj na pigmentaciju brojlera pokazao se preko rezultata žutosti (P = 0, 05) sa sljedećim vrijednostima: 14, 50 – 17, 14 za meso, 18, 28 – 22, 69 za kožu, 19, 19 – 21, 51 za masnoću i 51, 77 – 58, 57 za pisak. Kontrola je imala najmanje vrijednosti u svim rasponima, dok su Riđan i BC 572 imali najveće vrijednosti u mesu i masnoći. Između komercijalnih hibrida postoje oni s visokim sadržajem karotenoida, što im osigurava značajnu ekonomsku vrijednost u pigmentaciji brojlerskih pilića.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-178-1780496-0368 - Hranidbena, antioksidativna i prebiotička svojstva kukuruza za domaće životinje (Grbeša, Darko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Darko Grbeša (mentor)

Avatar Url Kristina Kljak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Makar, Andrija
Utjecaj pigmentiranosti zrna kukuruza na boju, mesa, kože i trbušnog masnog tkiva tovnih pilića, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Makar, A. (2018) 'Utjecaj pigmentiranosti zrna kukuruza na boju, mesa, kože i trbušnog masnog tkiva tovnih pilića', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Makar, Andrija}, year = {2018}, pages = {45}, keywords = {hibridi kukuruza, karotenoidi, pigmentacija brojlera}, title = {Utjecaj pigmentiranosti zrna kukuruza na boju, mesa, ko\v{z}e i trbu\v{s}nog masnog tkiva tovnih pili\'{c}a}, keyword = {hibridi kukuruza, karotenoidi, pigmentacija brojlera}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Makar, Andrija}, year = {2018}, pages = {45}, keywords = {maize hybrid, carotenoids, broiler pigmentation}, title = {Effect of maize grain pigmentation on colour of meat, skin and abdominal fat in broiler chicken}, keyword = {maize hybrid, carotenoids, broiler pigmentation}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font