Pregled bibliografske jedinice broj: 937387
Uloga transglutaminaza kod celijakije
Uloga transglutaminaza kod celijakije, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za kemiju, Osijek
CROSBI ID: 937387 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uloga transglutaminaza kod celijakije
(The role of transglutaminase in celiac disease)
Autori
Petek, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Odjel za kemiju
Mjesto
Osijek
Datum
20.09
Godina
2017
Stranica
29
Mentor
Šrajer Gajdošik, Martina
Ključne riječi
celijakija, tkivna transglutaminaza, gluten, imunosni odgovor, protutijela, deamidacija
(celiac disease, tissue transglutaminase, gluten, immune response, antibodies, deamidation)
Sažetak
Celijakija je autoimuni poremećaj netolerancije glutena koji se javlja kod ljudi s nasljednom predispozicijom. Gluten je protein koji se nalazi u žitaricama kao što su pšenica, ječam, raž i zob. Celijakija se može pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi, a jedini način liječenja je doživotna prehrana bez glutena. Peptidi glutena se sastoje od glijadina i glutenina te sadrže oko 30-40% glutaminskih ostataka što ih čini dobrim supstratom za tkivnu transglutaminazu (tTG). tTG je enzim ovisan o kalciju koji se prvenstveno nalazi u crijevima gdje katalizira posttranslacijsku modifikaciju proteina stvaranjem izopeptidnih veza. Gluten koji je unesen u probavni sustav teško se razgrađuje crijevnim enzimima pa takve neprobavljene frakcije glutena podliježu reakcijama deamidacije ili umreženog povezivanja koje katalizira tTG. Modificirani glijadin potom potiče upalne reakcije koje dovode do aktivacije urođenog i stečenog imunosnog odgovora. tTG predstavlja ciljni autoantigen u imunosnoj reakciji čime nastaju specifična protutijela.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište u Osijeku - Odjel za kemiju
Profili:
Martina Srajer Gajdosik
(mentor)