Pregled bibliografske jedinice broj: 936962
Doručak-najvažniji obrok u danu
Doručak-najvažniji obrok u danu // 7.Hrvatski kongres debljine-Studentski simpozij
Opatija, Hrvatska, 2018. str. 26-27 (poster, podatak o recenziji nije dostupan, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 936962 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Doručak-najvažniji obrok u danu
(Breakfast- the most important meal in the day)
Autori
Penić-Ivanko, Laura ; Šimunčić, Ida ; Peršurić, Željka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Skup
7.Hrvatski kongres debljine-Studentski simpozij
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 26.04.2018. - 29.04.2018
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Podatak o recenziji nije dostupan
Ključne riječi
debljina, doručak, nutrijenti, zdravlje
(obesity, breakfast, nutrients, health)
Sažetak
„Po jutru se dan poznaje“ jedna je od dobro poznatih poslovica naših predaka koja vrijedi i danas. Koliko kvalitetno započnemo dan, toliko će i kvalitetan biti ostatak dana: namirnice i nutrijenti koje unosimo doručkom definiraju i patroliraju našim organizmom, određuju razinu energije, raspoloženja te snagu u aktivnostima i obavezama koje nam slijede. Mozak troši šećer glukozu, a riječ je o glavnom pogonskom gorivu svih tjelesnih stanica. Nakon unosa hrane bogate ugljikohidratima (npr. žitarice, kruh) tijelo stupa u akciju, razgrađuje ugljikohidrate na glukozu, glukoza pomalo prodire u krvotok i širi se tijelom, održava se na istoj razini, i danju i noću, te pridonosi boljem funkcioniranju organizma. Stoga, preskakanjem doručka organizam se ne opskrbljuje dovoljnom količinom nutrijenata bitnih za normalnu funkciju i održavanje dnevnih obaveza. Redovita konzumacija jutarnjeg obrok kod učenika pozitivno utječe na njihovu koncentraciju i pamćenje, a time i na njihov školski uspjeh. Doručak je bitan i za održavanje dobrog zdravlja jer preskakanje doručka povećava rizik od pretilosti, nakupljanja masnog tkiva u području trbuha ili dijabetesa tipa II. Istraživanja u Hrvatskoj su pokazala da se učestalost doručkovanja razlikuje među hrvatskim učenicima i studentima, a čak trećina pa sve do polovice ispitanika nema naviku svakodnevnog doručkovanja. Nadalje, utvrđeno je da se najčešće odabiru namirnice niske nutritivne vrijednosti poput pekarskih proizvoda. Stoga, nužno je povećati svijest o važnosti redovitog doručkovanja već od najranije dobi, ali i educirati širu populaciju o zdravom odabiru namirnica za doručak.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Nutricionizam, Interdisciplinarne biotehničke znanosti
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište u Rijeci - Odjel za biotehnologiju
Profili:
Željka Peršurić
(autor)