Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 936808

Procjena parametara pecivne kakvoće pšenice tijekom 2015. i 2016. godine


Horvat, Daniela; Španić, Valentina; Tucak, Marijana; Drezner, Georg; Zdunić, Zvonimir
Procjena parametara pecivne kakvoće pšenice tijekom 2015. i 2016. godine // 53rd CROATIAN AND 13th INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON AGRICULTURE/Book of abstracts / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018. str. 86-87 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 936808 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Procjena parametara pecivne kakvoće pšenice tijekom 2015. i 2016. godine
(Assessment of wheat bread-making quality during 2015 and 2016)

Autori
Horvat, Daniela ; Španić, Valentina ; Tucak, Marijana ; Drezner, Georg ; Zdunić, Zvonimir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
53rd CROATIAN AND 13th INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON AGRICULTURE/Book of abstracts / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018, 86-87

Skup
53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 18.02.2018. - 23.02.2018

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
pšenica, kvaliteta
(wheat, bread-making quality)

Sažetak
U radu je analizirano šest kultivara pšenice uzgojenih na POljoprivrednom institutu Osijek tijekom 2 vegetacijske sezone 2014./2015. i 2015./2016. Udio proteina u obje se godine nije značajno razlikovao (13, 4 i 13, 3%). U 2015. zabilježena je veća moć upijanja vode (58, 0%) u odnosu na 2016. (56, 02%) te su se kultivari u obje godine u prosjeku svrstali u A2 grupu kvalitete. Općenito, prema reološkim pokazateljima, u 2015. zabilježena je bolja pecivna kakvoća. Što se tiče analiziranih proteinskih frakcija RP-HPLC metodom, kultivari su u prosjeku 2015. ostvarili veći udio AG, ukupnih GLU, te HMW i LMW gluteninskih podjedinica, odnosno manji udio GLI što je značajno pozitivno utjecalo na smanjenje GLI/GLU omjera. U prosjeku su kultivari Kraljica (14, 2%) i Olimpija (15, 0%) ostvarile najveći udio ukupnih proteina vrlo dobre kakvoće obzirom na postignuta reološka svojstva tijesta i udio vrlo važnih polimernih GLU (34, 0% i 35, 0%) i HMW podjedinica (10, 2% i 10, 0%). Ovaj rad je djelomično financiran od strane Hrvatske Zaklade za Znanost.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA



Citiraj ovu publikaciju:

Horvat, Daniela; Španić, Valentina; Tucak, Marijana; Drezner, Georg; Zdunić, Zvonimir
Procjena parametara pecivne kakvoće pšenice tijekom 2015. i 2016. godine // 53rd CROATIAN AND 13th INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON AGRICULTURE/Book of abstracts / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018. str. 86-87 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Horvat, D., Španić, V., Tucak, M., Drezner, G. & Zdunić, Z. (2018) Procjena parametara pecivne kakvoće pšenice tijekom 2015. i 2016. godine. U: Rozman, V. & Antunović, Z. (ur.)53rd CROATIAN AND 13th INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON AGRICULTURE/Book of abstracts.
@article{article, author = {Horvat, Daniela and \v{S}pani\'{c}, Valentina and Tucak, Marijana and Drezner, Georg and Zduni\'{c}, Zvonimir}, year = {2018}, pages = {86-87}, keywords = {p\v{s}enica, kvaliteta}, title = {Procjena parametara pecivne kakvo\'{c}e p\v{s}enice tijekom 2015. i 2016. godine}, keyword = {p\v{s}enica, kvaliteta}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Horvat, Daniela and \v{S}pani\'{c}, Valentina and Tucak, Marijana and Drezner, Georg and Zduni\'{c}, Zvonimir}, year = {2018}, pages = {86-87}, keywords = {wheat, bread-making quality}, title = {Assessment of wheat bread-making quality during 2015 and 2016}, keyword = {wheat, bread-making quality}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font