Pregled bibliografske jedinice broj: 936446
Otkrića u čaši mlijeka
Otkrića u čaši mlijeka // Festival znanosti
Zagreb, Hrvatska, 2018. (pozvano predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, ostalo)
CROSBI ID: 936446 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Otkrića u čaši mlijeka
Autori
Tudor Kalit, Milna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, ostalo
Skup
Festival znanosti
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 16.04.2018. - 21.04.2018
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
mljekarska znanost
(dairy science)
Sažetak
Mlijeko kao sirovina za proizvodnju brojnih mliječnih proizvoda, izuzetno je kompleksnog kemijskog sastava. To je osnova za odvijanje brojnih kemijskih i biokemijskih reakcija što rezultira specifičnim karakteristikama određenog mliječnog proizvoda. Stoga ste se možda ponekad zapitali kako se iz mlijeka koje je bijele boje dobiva maslac koji je žute boje ili sirutka koja je zelene boje, zašto neki sirevi imaju sirne očice, a neki nemaju, zašto sir škripavac škripi ili zašto sir ementalac ima sirne očice. Bez ikakve čarolije, rješenja nam otkriva mljekarska znanost. Brojna se znanstvena istraživanja provode s ciljem objašnjenja određenih pojava ili karakteristika nekog proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija