Pregled bibliografske jedinice broj: 936443
Čarolija znanosti u čaši mlijeka
Čarolija znanosti u čaši mlijeka, 2018. (popularni rad).
CROSBI ID: 936443 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Čarolija znanosti u čaši mlijeka
(The magic of science in the glass of milk)
Autori
Tudor Kalit, Milna
Izvornik
Mljekarska revija Mlijeko i ja
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, popularni rad
Godina
2018
Ključne riječi
mljekarska znanost
(dairy science)
Sažetak
Mlijeko kao sirovina za proizvodnju brojnih mliječnih proizvoda, izuzetno je kompleksnog kemijskog sastava. To je osnova za odvijanje brojnih kemijskih i biokemijskih reakcija što rezultira specifičnim karakteristikama određenog mliječnog proizvoda. Stoga ste se možda ponekad zapitali kako se iz mlijeka koje je bijele boje dobiva maslac koji je žute boje ili sirutka koja je zelene boje, zašto neki sirevi imaju sirne očice, a neki nemaju ili zašto sir škripavac škripi. Bez ikakve čarolije, odgovore na ta pitanja daje nam mljekarska znanost. Brojna se istraživanja provode s ciljem objašnjenja određenih pojava ili karakteristika nekog proizvoda, a u ovom članku ćemo istaknuti neke od zanimljivijih.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb,
Sveučilište u Zagrebu
Profili:
Milna Tudor Kalit
(autor)