Pregled bibliografske jedinice broj: 936439
Put sira do medalje
Put sira do medalje, 2018. (popularni rad).
CROSBI ID: 936439 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Put sira do medalje
Autori
Tudor Kalit, Milna
Izvornik
Mljekarska revija Mlijeko i ja
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, popularni rad
Godina
2018
Ključne riječi
sir, senzorsko ocijenjivanje
(cheese, sensory assesment)
Sažetak
Danas često možemo ćuti kako je neki sir osvojio zlatnu medalju. Mnogi se pitaju kako izgleda natjecanje sireva, što se ocjenjuje i koje kriterije sir mora zadovoljiti da bi dobio medalju. Sir se ocjenjuje metodom koja se naziva senzorska procjena. Njome se mjere, analiziraju i interpretiraju reakcije dobivene jednim od pet osjetila (vid, njuh, okus, dodir i sluh). Dakle, senzorska kvaliteta sira sastoji se od niza osobina kao što su vanjski izgled, boja, okus, miris i konzistencija.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija