Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 936369

Povijest kobiljeg mlijeka do otkrića prirodne funkcionalne hrane


Gavran, Mirna; Janković, Katarina; Gregić, Maja
Povijest kobiljeg mlijeka do otkrića prirodne funkcionalne hrane, 2018. (ostalo).


CROSBI ID: 936369 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Povijest kobiljeg mlijeka do otkrića prirodne funkcionalne hrane

Autori
Gavran, Mirna ; Janković, Katarina ; Gregić, Maja

Izvornik
Festival znanosti Osijek

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, ostalo

Godina
2018

Ključne riječi
kobilje mlijeko ; funkcionalna hrana
(horses milk ; functional food)

Sažetak
Stanovništvo Kine je već prije 3000 godina koristilo kobilje mlijeko kao hranu i lijek. Kroz povijest koristile su brojne civilizacije, prepoznavši pozitivan učinak na organizam čovjeka. Kako je moguće da je kobilje mlijeko danas potisnuto iz prehrani? Činjenicu da kobilje mlijeko djeluje pozitivno na organizam čovjeka prepoznalo je zahtjevno tržište Europske unije. Sastav kobiljega mlijeka je onaj koji ga čini jedinstvenim među svim vrstama mlijeka. Poznato je više od ukupno 40 hranjivih i vrijednih tvari koje su identificirane u mlijeku kobila. Pozitivni učinaka konzumacije kobiljega mlijeka: u slučaju loše probave i nelagode u želudcu (žgaravica ili čir na želudcu) ; podrška za dobrobit tijekom kemoterapije ili nakon operacije ; u slučaju problema s kožom (neurodermatitis i psorijaza) ; smanjenje razina kolesterola ; jačanje organizma tijekom stresa, umora ili tijekom promjenjivih godina ; olakšava slabost mišića ili krute zglobove ; podrška za nedostatke vitamina i minerala ; pruža više otpornosti (imunitet) i energije ; kod proljetnih i jesenskih tegoba ; kod alergija. Kobilje mlijeko se danas koristi u prehrani ljudi kao mlijeko, mlijeko u prahu, u siru, sladoledu, čokoladi i sl.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Maja Gregić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Gavran, Mirna; Janković, Katarina; Gregić, Maja
Povijest kobiljeg mlijeka do otkrića prirodne funkcionalne hrane, 2018. (ostalo).
Gavran, M., Janković, K. & Gregić, M. (2018) Povijest kobiljeg mlijeka do otkrića prirodne funkcionalne hrane. Festival znanosti Osijek. Ostalo.
@unknown{unknown, author = {Gavran, Mirna and Jankovi\'{c}, Katarina and Gregi\'{c}, Maja}, year = {2018}, keywords = {kobilje mlijeko, funkcionalna hrana}, title = {Povijest kobiljeg mlijeka do otkri\'{c}a prirodne funkcionalne hrane}, keyword = {kobilje mlijeko, funkcionalna hrana} }
@unknown{unknown, author = {Gavran, Mirna and Jankovi\'{c}, Katarina and Gregi\'{c}, Maja}, year = {2018}, keywords = {horses milk, functional food}, title = {Povijest kobiljeg mlijeka do otkri\'{c}a prirodne funkcionalne hrane}, keyword = {horses milk, functional food} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font