Pregled bibliografske jedinice broj: 936369
Povijest kobiljeg mlijeka do otkrića prirodne funkcionalne hrane
Povijest kobiljeg mlijeka do otkrića prirodne funkcionalne hrane, 2018. (ostalo).
CROSBI ID: 936369 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Povijest kobiljeg mlijeka do otkrića prirodne funkcionalne hrane
Autori
Gavran, Mirna ; Janković, Katarina ; Gregić, Maja
Izvornik
Festival znanosti Osijek
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, ostalo
Godina
2018
Ključne riječi
kobilje mlijeko ; funkcionalna hrana
(horses milk ; functional food)
Sažetak
Stanovništvo Kine je već prije 3000 godina koristilo kobilje mlijeko kao hranu i lijek. Kroz povijest koristile su brojne civilizacije, prepoznavši pozitivan učinak na organizam čovjeka. Kako je moguće da je kobilje mlijeko danas potisnuto iz prehrani? Činjenicu da kobilje mlijeko djeluje pozitivno na organizam čovjeka prepoznalo je zahtjevno tržište Europske unije. Sastav kobiljega mlijeka je onaj koji ga čini jedinstvenim među svim vrstama mlijeka. Poznato je više od ukupno 40 hranjivih i vrijednih tvari koje su identificirane u mlijeku kobila. Pozitivni učinaka konzumacije kobiljega mlijeka: u slučaju loše probave i nelagode u želudcu (žgaravica ili čir na želudcu) ; podrška za dobrobit tijekom kemoterapije ili nakon operacije ; u slučaju problema s kožom (neurodermatitis i psorijaza) ; smanjenje razina kolesterola ; jačanje organizma tijekom stresa, umora ili tijekom promjenjivih godina ; olakšava slabost mišića ili krute zglobove ; podrška za nedostatke vitamina i minerala ; pruža više otpornosti (imunitet) i energije ; kod proljetnih i jesenskih tegoba ; kod alergija. Kobilje mlijeko se danas koristi u prehrani ljudi kao mlijeko, mlijeko u prahu, u siru, sladoledu, čokoladi i sl.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija