Pregled bibliografske jedinice broj: 936303
Hranidba svinja u produženom tovu za proizvodnju tradicionalnih trajnih mesnih proizvoda
Hranidba svinja u produženom tovu za proizvodnju tradicionalnih trajnih mesnih proizvoda // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 59 (2018), 2; 77-89 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 936303 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hranidba svinja u produženom tovu za proizvodnju tradicionalnih trajnih mesnih proizvoda
(Pig nutrition in prolonged fattening for the production of traditional cured meat products)
Autori
Senčić, Đuro ; Samac, Danijela
Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 59
(2018), 2;
77-89
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
tovne svinje ; hranidba ; tradicionalni trajni mesni proizvodi
(pig fattening ; feeding ; traditional cured meat products)
Sažetak
Uz genotip svinja, hranidba je drugi važan čimbenik uspješnoga tova svinja do većih tjelesnih masa, za proizvodnju tradicionalnih trajnih mesnih proizvoda (šunke, pršuti, kobasice, kuleni i dr.). Način hranidbe svinja ovisan je o genotipu (masni, polumasni ili mesni) i sustavu držanja (otvoreni, poluotvoreni, zatvoreni). U interakciji genotipa svinja i načina hranidbe postiže se specifična kvaliteta tovnih svinja i, posljedično, odgovarajuća kvaliteta tradicionalnih trajnih mesnih proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek