Pregled bibliografske jedinice broj: 936282
DODATNA KVALITETA ZDRAVSTVENO-TURISTIČKOG SPA I SPORT RESORTA SVETI MARTIN "PONUDA BEZGLUTENSKE PREHRANE"
DODATNA KVALITETA ZDRAVSTVENO-TURISTIČKOG SPA I SPORT RESORTA SVETI MARTIN "PONUDA BEZGLUTENSKE PREHRANE" // Kvaliteta: tradicija, inovativnost, predanost / Juroš, Josip (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo za kvalitetu (HDK), 2018. str. 189-196 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 936282 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
DODATNA KVALITETA ZDRAVSTVENO-TURISTIČKOG SPA I SPORT RESORTA SVETI MARTIN "PONUDA BEZGLUTENSKE PREHRANE"
(ADDITIONAL QUALITY OF THE SVETI MARTIN HEALTH-TOURISM SPA AND SPORT RESORT "A GLUTEN-FREE DIET OPPORTUNITY")
Autori
Uršulin-Trstenjak, Natalija ; Bogdan, Ivana ; Levanić, Davor
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Kvaliteta: tradicija, inovativnost, predanost
/ Juroš, Josip - Zagreb : Hrvatsko društvo za kvalitetu (HDK), 2018, 189-196
Skup
18. Hrvatska konferencija o kvaliteti i 9. znanstveni skup Hrvatskog društva za kvalitetu, međunarodni stručni i znanstveni skup
Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 11.04.2018. - 14.04.2018
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
glutenska enteropatija, turizam, zdravstvo, prehrana
(gluten-sensitive enteropathy, tourism, health care, nutrition)
Sažetak
Celijakija-glutenska enteropatija kronična je autoimuna bolest uslijed koje dolazi do trajne nepodnošljivosti glutena prisutnog u pšenici, ječmu, raži i zobi, a jedino rješenje doživotna je bezglutenska prehrana. S obzirom na kompleksnost celijakije, popularan naziv „bolest s tisuću lica“ sasvim je opravdan pa su oboljeli svakim duljim izbivanjem iz vlastitog doma izloženi riziku kontaminacije glutenom i po život opasnim posljedicama. Stoga je cilj ovoga rada prikazati primjer kvalitete ponude zdravstveno-turističkog objekta - Spa i sport Resort Sveti Martin koji je u potpunosti prilagođen i siguran za boravak osoba oboljelih od celijakije, ali i drugih oboljenja sa zahtjevom posebnog režima prehrane. Već pri samoj rezervaciji hotela postoji mogućnost dogovora oko posebnog režima prehrane, o čemu se odmah obavještava voditelj hrane i pića i personal u kuhinji čime se potvrđuje educiranost osoblja o zahtjevima prehrane. Svi jelovnici sadrže i popis alergena prisutnih u pojedinim jelima čime se dodatno nastoje izbjeći neželjene posljedice. „Svijet zdravih užitaka“ prepoznatljiva je kvaliteta slogana turističko-zdravstvene djelatnosti iz područja prehrane s naglaskom na bezglutensku prehranu svojih klijenata Spa i sport Resorta Sveti Martin i govori u prilog tome da je zdravlje polazišna točka ovog Resorta u njihovom poslovanju usmjerenom na zdravstvene i zdrave potrebe gostiju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište Sjever, Koprivnica
Profili:
Natalija Uršulin-Trstenjak
(autor)