Pregled bibliografske jedinice broj: 93597
Utjecaj dozrijevanja, stabilizacije i filtracije na kemijski sastav i kakvoću bijelih vina
Utjecaj dozrijevanja, stabilizacije i filtracije na kemijski sastav i kakvoću bijelih vina // Abstracts of the 4th Croatian congress of food technologists, biotechnologists and nutritionists / Tripalo, Branko (ur.).
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2002. str. FT/PP_34, 85-86 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 93597 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dozrijevanja, stabilizacije i filtracije na kemijski sastav i kakvoću bijelih vina
(Influence of maturing, stabilization and filtration on chemical composition and quality of white wines)
Autori
Pozderović, Andrija ; Krznarić, Danijela ; Bošnjak, Miroslav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Abstracts of the 4th Croatian congress of food technologists, biotechnologists and nutritionists
/ Tripalo, Branko - Zagreb : Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2002, FT/PP_34, 85-86
Skup
4th Croatian congress of food technologists, biotechnologists and nutritionists
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 03.10.2001. - 05.10.2001
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
bijelo vino; kemijski sastav; stabilizacija; filtracija
(white wine; chemical composition; stabilization; filtration)
Sažetak
Mlado vino nakon završetka alkoholne fermentacije ne dobiva pravi izgled i svoju pravu kakvoću, jer u sebi pored poželjnih sastojaka sadrži i one koji nepovoljno utječu na organoleptička svojstva i kakvoću vina. Ono je mutno, bez razvijenog sortnog okusa, izraženog mirisa na kvasce, oštro (velika količina CO2), neskladno. Da bi se vino moglo puniti u boce i stavljati u promet, mora biti stabilno i bistro. Dozrijevanje i stabilizacija vina su složeni procesi u kojima važnu ulogu imaju pretakanje, bistrenje, hladna stabilizacija i filtracija. U provedenom istraživanju praćen je utjecaj dozrijevanja, stabilizacije, pretakanja i filtracije na kemijski sastav i kakvoću bijelih vina. Istraživanje je provedeno sa bijelim vinima Traminac i Chardonay proizvedenim u podrumu Trnava, Đakovačka Biskupija, berba 2000. U vinima je određivan kemijski sastav neposredno nakon fermentacije u mladom vinu, tijekom odležavanja i dozrijevanja, te prije i poslije hladne stabilizacije i filtracije na naplavnom filteru. Od kemijskog sastava određivani su: ukupni ekstrakt, ukupni ekstrakt bez reducirajućih šećera, ukupni i slobodni SO2, reducirajući šećeri, ukupni alkoholi, ukupne kiseline, pepeo, pH, ukupni fenoli i specifična gustoća. Iz dobivenih rezultata uočeno je da dolazi do promjene kemijskog sastava tijekom odležavanja i da pojedine operacije stabilizacije vina utječu na kemijski sastav i kakvoću bijelih vina.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Ekonomija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Ekonomski fakultet, Osijek,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Andrija Pozderović
(autor)