Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 93597

Utjecaj dozrijevanja, stabilizacije i filtracije na kemijski sastav i kakvoću bijelih vina


Pozderović, Andrija; Krznarić, Danijela; Bošnjak, Miroslav
Utjecaj dozrijevanja, stabilizacije i filtracije na kemijski sastav i kakvoću bijelih vina // Abstracts of the 4th Croatian congress of food technologists, biotechnologists and nutritionists / Tripalo, Branko (ur.).
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2002. str. FT/PP_34, 85-86 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 93597 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dozrijevanja, stabilizacije i filtracije na kemijski sastav i kakvoću bijelih vina
(Influence of maturing, stabilization and filtration on chemical composition and quality of white wines)

Autori
Pozderović, Andrija ; Krznarić, Danijela ; Bošnjak, Miroslav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Abstracts of the 4th Croatian congress of food technologists, biotechnologists and nutritionists / Tripalo, Branko - Zagreb : Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2002, FT/PP_34, 85-86

Skup
4th Croatian congress of food technologists, biotechnologists and nutritionists

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 03.10.2001. - 05.10.2001

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
bijelo vino; kemijski sastav; stabilizacija; filtracija
(white wine; chemical composition; stabilization; filtration)

Sažetak
Mlado vino nakon završetka alkoholne fermentacije ne dobiva pravi izgled i svoju pravu kakvoću, jer u sebi pored poželjnih sastojaka sadrži i one koji nepovoljno utječu na organoleptička svojstva i kakvoću vina. Ono je mutno, bez razvijenog sortnog okusa, izraženog mirisa na kvasce, oštro (velika količina CO2), neskladno. Da bi se vino moglo puniti u boce i stavljati u promet, mora biti stabilno i bistro. Dozrijevanje i stabilizacija vina su složeni procesi u kojima važnu ulogu imaju pretakanje, bistrenje, hladna stabilizacija i filtracija. U provedenom istraživanju praćen je utjecaj dozrijevanja, stabilizacije, pretakanja i filtracije na kemijski sastav i kakvoću bijelih vina. Istraživanje je provedeno sa bijelim vinima Traminac i Chardonay proizvedenim u podrumu Trnava, Đakovačka Biskupija, berba 2000. U vinima je određivan kemijski sastav neposredno nakon fermentacije u mladom vinu, tijekom odležavanja i dozrijevanja, te prije i poslije hladne stabilizacije i filtracije na naplavnom filteru. Od kemijskog sastava određivani su: ukupni ekstrakt, ukupni ekstrakt bez reducirajućih šećera, ukupni i slobodni SO2, reducirajući šećeri, ukupni alkoholi, ukupne kiseline, pepeo, pH, ukupni fenoli i specifična gustoća. Iz dobivenih rezultata uočeno je da dolazi do promjene kemijskog sastava tijekom odležavanja i da pojedine operacije stabilizacije vina utječu na kemijski sastav i kakvoću bijelih vina.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Ekonomija



POVEZANOST RADA


Projekti:
010008
113001
113004

Ustanove:
Ekonomski fakultet, Osijek,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Andrija Pozderović (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pozderović, Andrija; Krznarić, Danijela; Bošnjak, Miroslav
Utjecaj dozrijevanja, stabilizacije i filtracije na kemijski sastav i kakvoću bijelih vina // Abstracts of the 4th Croatian congress of food technologists, biotechnologists and nutritionists / Tripalo, Branko (ur.).
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2002. str. FT/PP_34, 85-86 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Pozderović, A., Krznarić, D. & Bošnjak, M. (2002) Utjecaj dozrijevanja, stabilizacije i filtracije na kemijski sastav i kakvoću bijelih vina. U: Tripalo, B. (ur.)Abstracts of the 4th Croatian congress of food technologists, biotechnologists and nutritionists.
@article{article, author = {Pozderovi\'{c}, Andrija and Krznari\'{c}, Danijela and Bo\v{s}njak, Miroslav}, editor = {Tripalo, B.}, year = {2002}, pages = {FT/PP\_34, 85-86}, keywords = {bijelo vino, kemijski sastav, stabilizacija, filtracija}, title = {Utjecaj dozrijevanja, stabilizacije i filtracije na kemijski sastav i kakvo\'{c}u bijelih vina}, keyword = {bijelo vino, kemijski sastav, stabilizacija, filtracija}, publisher = {Prehrambeno-biotehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Pozderovi\'{c}, Andrija and Krznari\'{c}, Danijela and Bo\v{s}njak, Miroslav}, editor = {Tripalo, B.}, year = {2002}, pages = {FT/PP\_34, 85-86}, keywords = {white wine, chemical composition, stabilization, filtration}, title = {Influence of maturing, stabilization and filtration on chemical composition and quality of white wines}, keyword = {white wine, chemical composition, stabilization, filtration}, publisher = {Prehrambeno-biotehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font