Pregled bibliografske jedinice broj: 935968
Spektrofotomertijsko određivanje udjela polifenola tijekom maceracije crnog vina sorte Babić
Spektrofotomertijsko određivanje udjela polifenola tijekom maceracije crnog vina sorte Babić, 2002., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 935968 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Spektrofotomertijsko određivanje udjela polifenola tijekom maceracije crnog vina sorte Babić
(Spektrofotomertijsko determination of polyphenols during maceration of red wine sort Babic)
Autori
Ivić, Ivanka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
10.07
Godina
2002
Stranica
57
Mentor
Bralić, Marija
Neposredni voditelj
Budić-Leto, Irena
Ključne riječi
Babić, crno vino, maceracija, polifenoli
(Babić, red wine, maceration, polyphenoles)
Sažetak
Polifenolni spojevi karakteriziraju crna vina. Na sastav polifenola u vinu značajno utječe maceracija kao osnovni proces u toku kojeg polifenoli smješteni u čvrstim djelovima grožđa prelaze u vino. Zbog toga je izvedba maceracije uz praćenje koncentracije pojedinih polifenola, kod istovremene kontrole temperature i šećera, kao osnovnih parametara kontrole tijeka alkoholne fermentacije, vrlo važna u proizvodnji crnih vina. praćene su promjene koncentracije ukupnih polifenola, ukupnih antocijana, flavan-3-ola te proantocijanidina sorte Babić.rezultati istraživanja pokazuju da su koncentracije flavan-3-ola i proantocijanidina u stalnom porastu tijekom jedanaestodnevne maceracije. Ukupni antocijani rastu s dužinom maceracije, ali nakon nekog vremena je zabilježeno opadanje njihove koncentracije. Utvrđen je visok sadržaj, polifenola posebno proantocijanidina, što je zanimljiv podatak obzirom na činjenicu da proantocijanidini pozitivno djeluju na ljudsko zdravlje jer posjeduju veliki oksidacijski potencijal.
Izvorni jezik
Hrvatski