Pregled bibliografske jedinice broj: 935955
Klaonički pokazatelji, mjere razvijenost trupa i kakvoća mesa Merinolandschaf janjadi u Hrvatskoj
Klaonički pokazatelji, mjere razvijenost trupa i kakvoća mesa Merinolandschaf janjadi u Hrvatskoj // Journal of Central European agriculture, 19 (2018), 2; 278-294 doi:10.5513/JCEA01/19.2.2094 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 935955 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Klaonički pokazatelji, mjere razvijenost trupa i kakvoća mesa Merinolandschaf janjadi u Hrvatskoj
(Slaughter traits, carcass measures and meat quality of Merinolandschaf lambs in Croatia)
Autori
Držaić, Valentino ; Mioč, Boro ; Živković, Leopold ; Antunović, Zvonko ; Bagarić, Jozo ; Širić, Ivan
Izvornik
Journal of Central European agriculture (1332-9049) 19
(2018), 2;
278-294
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
janjad ; Merinolandschaf ; klaonički pokazatelji ; mjere trupa ; spol ; kakvoća mesa
(lambs ; Merinolandschaf ; slaughter traits ; carcass measures ; sex ; meat quality)
Sažetak
Cilj predmetnog istraživanja bio je utvrditi utjecaj spola na klaoničke pokazatelje, odlike trupova te pH vrijednost i boju mišićnog tkiva kao važne pokazatelje kakvoće janjećeg mesa. U tu svrhu zaklano je ukupno 52 janjadi pasmine Merinolandschaf (24 muške, 28 ženske) prosječne dobi pri klanju od oko 100 dana. Prosječna tjelesna masa janjadi izmjerena neposredno prije klanja bila je 37, 09 kg s tim da je muška janjad bila statistički značajno (P<0, 05) teža od ženske (38, 95 kg : 35, 64 kg). Utvrđena prosječna masa klaonički obrađenog trupa muške i ženske janjadi bila je podjednaka (19, 16 kg). Statistički značajno veći randman (P<0, 001) utvrđen je u ženske (53, 57%) u odnosu na mušku (49, 46%) janjad. Temeljne odlike trupova istraživane ženske i muške Merinolandschaf janjadi su: izražene mjere duljine, dubine te širine u odnosu na većinu janjećih trupova prisutnih na hrvatskom tržištu. Ujednačenost trupova muške i ženske janjadi utvrđena je i temeljem istraživanih pokazatelja kakvoće mesa (pH vrijednost i boja). Statistički značajne razlike utvrđene su samo za vrijednosti L* i a* parametra boje na M. semitendinosus (P<0, 001 ; P<0, 01).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Agronomski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Emerging Sources Citation Index (ESCI)
- Scopus