Pregled bibliografske jedinice broj: 935811
Trop grožđa- otpad i visokovrijedna sirovina
Trop grožđa- otpad i visokovrijedna sirovina // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije / Šubarić, Drago (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017. str. 111-131
CROSBI ID: 935811 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Trop grožđa- otpad i visokovrijedna sirovina
(Grape pomace - waste and valuable raw material)
Autori
Bucić-Kojić, Ana ; Planinić, Mirela ; Tomas, Srećko ; Tišma Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, pregledni
Knjiga
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije
Urednik/ci
Šubarić, Drago
Izdavač
Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Grad
Osijek
Godina
2017
Raspon stranica
111-131
ISBN
978-953-7005-51-1
Ključne riječi
trop grožđa ; ulje sjemenki grožđa ; polifenoli ; biogoriva ; enzimi
(grape pomace ; grape seed oil ; polyphenols ; biofuels ; enzymes)
Sažetak
Tijekom proizvodnje vina u vinarijama zaostaju velike količine organskog otpada (trop grožđa, otpadne vode i staklenički plinovi). Trop grožđa je kruti otpad na kojeg otpada čak 20 – 30 % ukupne mase grožđa. Godišnje, na svjetskoj razini, nastaje oko 9 milijuna t, a u Hrvatskoj oko 40 600 t tropa grožđa koji se sastoji uglavnom od sjemenki, kožice i pulpe te ponekad i peteljki grožđa. Trop grožđa zbog svog kemijskog sastava predstavlja potencijalni izvor visokovrijednih produkata, međutim, njegovo iskorištenje u tu svrhu, posebice u Hrvatskoj, je neznatno. Najčešće se upotrebljava kao stočna hrana ili gnojivo, a najveću komercijalnu vrijednost imaju ulja sjemenki grožđa zbog visokog udjela nezasićenih masnih kiselina te ekstrakti tropa grožđa zbog visokog udjela bioaktivnih polifenolnih spojeva. U ovom poglavlju dan je kratki prikaz procesa proizvodnje vina te karakterizacija otpada koji nastaje tijekom i nakon proizvodnje vina, s posebnim naglaskom na trop grožđa. Dan je detaljan pregled kemijskog sastava tropa grožđa i svojstava polifenolnih spojeva tropa grožđa te mogućnosti njihove izolacije, pregled najčešće upotrebe tropa grožđa (upotreba kao stočne hrane, biognojiva, proizvodnja ulja iz sjemenki grožđa) te su prikazane novije, alternativne mogućosti njegove primjene u svrhu proizvodnje biogoriva (bioplin, bioetanol, biodizel) i nekih drugih visokovrijednih produkata (enzima).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek