Pregled bibliografske jedinice broj: 93552
Utjecaj procesnog tlaka i udjela različitih alkohola na koncentriranje otopina reverznom osmozom
Utjecaj procesnog tlaka i udjela različitih alkohola na koncentriranje otopina reverznom osmozom // Abstracts of the 4th Croatian congress of food technologists, biotechnologists and nutritionists / Tripalo, Branko (ur.).
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2002. str. FT/PP_08, 29-30 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 93552 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj procesnog tlaka i udjela različitih alkohola na koncentriranje otopina reverznom osmozom
(Influence of processing pressure and share of different alcohols on solution concentration by reverse osmosis)
Autori
Pozderović, Andrija ; Moslavac, Tihomir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Abstracts of the 4th Croatian congress of food technologists, biotechnologists and nutritionists
/ Tripalo, Branko - Zagreb : Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2002, FT/PP_08, 29-30
Skup
4th Croatian congress of food technologists, biotechnologists and nutritionists
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 03.10.2001. - 05.10.2001
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
koncentriranje; reverzna osmoza; otopine alkohola
(concentration; reverse osmosis; alcohol solutions)
Sažetak
Prethodnim istraživanjima utvrđeno je da se koncentriranjem voćnih sokova reverznom osmozom gubi znatno manje hlapljivih sastojaka arome nego kod koncentriranja uparavanjem. Također je u našim prethodnim istraživanjima utvrđeno da se aromatični vodeni kondenzat dobiven uparavanjem voćnih sokova može uspješno koncentrirati reverznom osmozom. Pri tome je uočeno da se pojedine komponente različito koncentriraju. Kao nastavak tog istraživanja u ovom radu provedeno je istraživanje koncentriranja otopina različitih alkohola reverznom osmozom. Istraživan je utjecaj procesnih parametara tlaka i udjela različitih alkohola na protok permeata kod koncentriranja model otopine primjenom reverzne osmoze. Provedeno je istraživanje s otopinama alkohola udjela 0, 1%, 1%, 2% i to: etanol, metanol, n-butanol, izo-butanol, n-propanol, izo-propanol, n-pentanol, izo-pentanol. Istraživan je i utjecaj strukture molekule alkohola i molekularne mase na protok permeata pri koncentriranju. Također se pratio utjecaj četiri različita procesna tlaka 10, 20, 30 i 40 bara na protok permeata i na koncentriranje. Upotrebljen je laboratorijski uređaj za reverznu osmozu Lab Unit M20 s pločama i okvirima, upotrebljene su kompozit membrane tipa HR-95 i HR-98. Rezultati istraživanja pokazali su da se reverznom osmozom mogu uspješno koncentrirati vodene otopine alkohola različitih molekularnih masa i strukture. Molekularna masa i struktura molekule utječu na koncentriranje alkohola. Dobiveni rezultati također ukazuju da procesni tlak u znatno većoj mjeri utječe na protok permeata nego molekularna masa i struktura molekule alkohola. Veće zadržavanje alkohola i manju propusnost permeata kod istih uvjeta pokazala je membrana HR-98 nego membrana HR-95.
Izvorni jezik
Engleski
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek