Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 93552

Utjecaj procesnog tlaka i udjela različitih alkohola na koncentriranje otopina reverznom osmozom


Pozderović, Andrija; Moslavac, Tihomir
Utjecaj procesnog tlaka i udjela različitih alkohola na koncentriranje otopina reverznom osmozom // Abstracts of the 4th Croatian congress of food technologists, biotechnologists and nutritionists / Tripalo, Branko (ur.).
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2002. str. FT/PP_08, 29-30 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 93552 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj procesnog tlaka i udjela različitih alkohola na koncentriranje otopina reverznom osmozom
(Influence of processing pressure and share of different alcohols on solution concentration by reverse osmosis)

Autori
Pozderović, Andrija ; Moslavac, Tihomir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Abstracts of the 4th Croatian congress of food technologists, biotechnologists and nutritionists / Tripalo, Branko - Zagreb : Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2002, FT/PP_08, 29-30

Skup
4th Croatian congress of food technologists, biotechnologists and nutritionists

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 03.10.2001. - 05.10.2001

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
koncentriranje; reverzna osmoza; otopine alkohola
(concentration; reverse osmosis; alcohol solutions)

Sažetak
Prethodnim istraživanjima utvrđeno je da se koncentriranjem voćnih sokova reverznom osmozom gubi znatno manje hlapljivih sastojaka arome nego kod koncentriranja uparavanjem. Također je u našim prethodnim istraživanjima utvrđeno da se aromatični vodeni kondenzat dobiven uparavanjem voćnih sokova može uspješno koncentrirati reverznom osmozom. Pri tome je uočeno da se pojedine komponente različito koncentriraju. Kao nastavak tog istraživanja u ovom radu provedeno je istraživanje koncentriranja otopina različitih alkohola reverznom osmozom. Istraživan je utjecaj procesnih parametara tlaka i udjela različitih alkohola na protok permeata kod koncentriranja model otopine primjenom reverzne osmoze. Provedeno je istraživanje s otopinama alkohola udjela 0, 1%, 1%, 2% i to: etanol, metanol, n-butanol, izo-butanol, n-propanol, izo-propanol, n-pentanol, izo-pentanol. Istraživan je i utjecaj strukture molekule alkohola i molekularne mase na protok permeata pri koncentriranju. Također se pratio utjecaj četiri različita procesna tlaka 10, 20, 30 i 40 bara na protok permeata i na koncentriranje. Upotrebljen je laboratorijski uređaj za reverznu osmozu Lab Unit M20 s pločama i okvirima, upotrebljene su kompozit membrane tipa HR-95 i HR-98. Rezultati istraživanja pokazali su da se reverznom osmozom mogu uspješno koncentrirati vodene otopine alkohola različitih molekularnih masa i strukture. Molekularna masa i struktura molekule utječu na koncentriranje alkohola. Dobiveni rezultati također ukazuju da procesni tlak u znatno većoj mjeri utječe na protok permeata nego molekularna masa i struktura molekule alkohola. Veće zadržavanje alkohola i manju propusnost permeata kod istih uvjeta pokazala je membrana HR-98 nego membrana HR-95.

Izvorni jezik
Engleski



POVEZANOST RADA


Projekti:
113001
113004

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Andrija Pozderović (autor)

Avatar Url Tihomir Moslavac (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pozderović, Andrija; Moslavac, Tihomir
Utjecaj procesnog tlaka i udjela različitih alkohola na koncentriranje otopina reverznom osmozom // Abstracts of the 4th Croatian congress of food technologists, biotechnologists and nutritionists / Tripalo, Branko (ur.).
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2002. str. FT/PP_08, 29-30 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Pozderović, A. & Moslavac, T. (2002) Utjecaj procesnog tlaka i udjela različitih alkohola na koncentriranje otopina reverznom osmozom. U: Tripalo, B. (ur.)Abstracts of the 4th Croatian congress of food technologists, biotechnologists and nutritionists.
@article{article, author = {Pozderovi\'{c}, Andrija and Moslavac, Tihomir}, editor = {Tripalo, B.}, year = {2002}, pages = {FT/PP\_08, 29-30}, keywords = {koncentriranje, reverzna osmoza, otopine alkohola}, title = {Utjecaj procesnog tlaka i udjela razli\v{c}itih alkohola na koncentriranje otopina reverznom osmozom}, keyword = {koncentriranje, reverzna osmoza, otopine alkohola}, publisher = {Prehrambeno-biotehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Pozderovi\'{c}, Andrija and Moslavac, Tihomir}, editor = {Tripalo, B.}, year = {2002}, pages = {FT/PP\_08, 29-30}, keywords = {concentration, reverse osmosis, alcohol solutions}, title = {Influence of processing pressure and share of different alcohols on solution concentration by reverse osmosis}, keyword = {concentration, reverse osmosis, alcohol solutions}, publisher = {Prehrambeno-biotehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font