Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 935204

Primjena nusproizvoda prehrambene industrije u proizvodnji ekstrudiranih proizvoda


Jozinović, Antun; Ačkar, Đurđica; Babić, Jurislav; Miličević, Borislav; Panak Balentić, Jelena; Jašić, Midhat; Šubarić, Drago
Primjena nusproizvoda prehrambene industrije u proizvodnji ekstrudiranih proizvoda // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije / Šubarić, Drago (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017. str. 93-110


CROSBI ID: 935204 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena nusproizvoda prehrambene industrije u proizvodnji ekstrudiranih proizvoda
(Application of food industry by-products in production of extruded products)

Autori
Jozinović, Antun ; Ačkar, Đurđica ; Babić, Jurislav ; Miličević, Borislav ; Panak Balentić, Jelena ; Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, pregledni

Knjiga
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije

Urednik/ci
Šubarić, Drago

Izdavač
Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Grad
Osijek

Godina
2017

Raspon stranica
93-110

ISBN
978-953-7005-51-1

Ključne riječi
ekstruzija ; nusproizvodi ; obogaćivanje ; nutritivna vrijednost
(extrusion ; by-products ; enrichment ; nutritional value)

Sažetak
Ekstrudirani proizvodi predstavljaju veliku grupu različitih vrsta proizvoda koje konzumira široka populacija (snack proizvodi, žitarice za doručak, tjestenina, konditorski proizvodi i sl.). Kako je danas dosta teško utjecati na prehrambene navike potrošača, prehrambena industrija nastoji obogatiti ove grupe proizvoda s visokovrijednim sastojcima poput prehrambenih vlakana, polifenola, omega 3- i 6- masnih kiselina, antioksidansa, vitamina i dr. S druge strane, potrošači su svjesni bliskog odnosa između prehrane i zdravlja pa je potražnja za hranom obogaćenom nutritivno vrijednim sastojcima i tzv. funkcionalnom hranom sve veća. Izvor ovih nutritivno vrijednih sastojaka predstavljaju i različiti nusproizvodi prehrambene industrije (pulpe voća i povrća, pogače uljarica, različite kore i ljuske, …) koji nastaju u velikim količinama. Ekstruzija, kao kontinuirani proces s visokom učinkovitosti i mogućnosti upotrebe različitih sirovina, predstavlja odličan put za iskorištenje navedenih nutritivno vrijednih nusproizvoda u proizvodnji novih proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-1321 - Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva (FUNEXFOOD) (Šubarić, Drago, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Jozinović, Antun; Ačkar, Đurđica; Babić, Jurislav; Miličević, Borislav; Panak Balentić, Jelena; Jašić, Midhat; Šubarić, Drago
Primjena nusproizvoda prehrambene industrije u proizvodnji ekstrudiranih proizvoda // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije / Šubarić, Drago (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017. str. 93-110
Jozinović, A., Ačkar, Đ., Babić, J., Miličević, B., Panak Balentić, J., Jašić, M. & Šubarić, D. (2017) Primjena nusproizvoda prehrambene industrije u proizvodnji ekstrudiranih proizvoda. U: Šubarić, D. (ur.) Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije. Osijek, Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, str. 93-110.
@inbook{inbook, author = {Jozinovi\'{c}, Antun and A\v{c}kar, \DJur\djica and Babi\'{c}, Jurislav and Mili\v{c}evi\'{c}, Borislav and Panak Balenti\'{c}, Jelena and Ja\v{s}i\'{c}, Midhat and \v{S}ubari\'{c}, Drago}, editor = {\v{S}ubari\'{c}, D.}, year = {2017}, pages = {93-110}, keywords = {ekstruzija, nusproizvodi, oboga\'{c}ivanje, nutritivna vrijednost}, isbn = {978-953-7005-51-1}, title = {Primjena nusproizvoda prehrambene industrije u proizvodnji ekstrudiranih proizvoda}, keyword = {ekstruzija, nusproizvodi, oboga\'{c}ivanje, nutritivna vrijednost}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek} }
@inbook{inbook, author = {Jozinovi\'{c}, Antun and A\v{c}kar, \DJur\djica and Babi\'{c}, Jurislav and Mili\v{c}evi\'{c}, Borislav and Panak Balenti\'{c}, Jelena and Ja\v{s}i\'{c}, Midhat and \v{S}ubari\'{c}, Drago}, editor = {\v{S}ubari\'{c}, D.}, year = {2017}, pages = {93-110}, keywords = {extrusion, by-products, enrichment, nutritional value}, isbn = {978-953-7005-51-1}, title = {Application of food industry by-products in production of extruded products}, keyword = {extrusion, by-products, enrichment, nutritional value}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font