Pregled bibliografske jedinice broj: 935204
Primjena nusproizvoda prehrambene industrije u proizvodnji ekstrudiranih proizvoda
Primjena nusproizvoda prehrambene industrije u proizvodnji ekstrudiranih proizvoda // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije / Šubarić, Drago (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017. str. 93-110
CROSBI ID: 935204 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena nusproizvoda prehrambene industrije u
proizvodnji ekstrudiranih proizvoda
(Application of food industry by-products in
production of extruded products)
Autori
Jozinović, Antun ; Ačkar, Đurđica ; Babić, Jurislav ; Miličević, Borislav ; Panak Balentić, Jelena ; Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, pregledni
Knjiga
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije
Urednik/ci
Šubarić, Drago
Izdavač
Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Grad
Osijek
Godina
2017
Raspon stranica
93-110
ISBN
978-953-7005-51-1
Ključne riječi
ekstruzija ; nusproizvodi ; obogaćivanje ; nutritivna vrijednost
(extrusion ; by-products ; enrichment ; nutritional value)
Sažetak
Ekstrudirani proizvodi predstavljaju veliku grupu različitih vrsta proizvoda koje konzumira široka populacija (snack proizvodi, žitarice za doručak, tjestenina, konditorski proizvodi i sl.). Kako je danas dosta teško utjecati na prehrambene navike potrošača, prehrambena industrija nastoji obogatiti ove grupe proizvoda s visokovrijednim sastojcima poput prehrambenih vlakana, polifenola, omega 3- i 6- masnih kiselina, antioksidansa, vitamina i dr. S druge strane, potrošači su svjesni bliskog odnosa između prehrane i zdravlja pa je potražnja za hranom obogaćenom nutritivno vrijednim sastojcima i tzv. funkcionalnom hranom sve veća. Izvor ovih nutritivno vrijednih sastojaka predstavljaju i različiti nusproizvodi prehrambene industrije (pulpe voća i povrća, pogače uljarica, različite kore i ljuske, …) koji nastaju u velikim količinama. Ekstruzija, kao kontinuirani proces s visokom učinkovitosti i mogućnosti upotrebe različitih sirovina, predstavlja odličan put za iskorištenje navedenih nutritivno vrijednih nusproizvoda u proizvodnji novih proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-1321 - Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva (FUNEXFOOD) (Šubarić, Drago, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Borislav Miličević
(autor)
Đurđica Ačkar
(autor)
Jurislav Babić
(autor)
Drago Šubarić
(autor)
Antun Jozinović
(autor)