Pregled bibliografske jedinice broj: 93504
Pravci razvoja prerade poljoprivrednih proizvoda u funkciji razvoja turizma Republike Hrvatske
Pravci razvoja prerade poljoprivrednih proizvoda u funkciji razvoja turizma Republike Hrvatske // Zbornik radova Znanstvenog skupa Kontinentalni gospodarski resursi u funkciji razvitka turizma Republike Hrvatske / Meler, Marcel (ur.).
Osijek: Ekonomski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2002. str. 103-114 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 93504 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pravci razvoja prerade poljoprivrednih proizvoda u funkciji razvoja turizma Republike Hrvatske
(Development directions of agricultural products processing for expansion of Croatian tourism)
Autori
Pozderović, Andrija ; Moslavac, Tihomir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova Znanstvenog skupa Kontinentalni gospodarski resursi u funkciji razvitka turizma Republike Hrvatske
/ Meler, Marcel - Osijek : Ekonomski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2002, 103-114
Skup
Kontinentalni gospodarski resursi u funkciji razvitka turizma Republike Hrvatske
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 07.06.2002. - 08.06.2002
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
gospodarstvo; razvitak; prerada poljoprivrednih proizvoda; prehrambena industrija; turizam
(economy; development; processing of agricultural products; food industry; tourism)
Sažetak
U Republici Hrvatskoj postoje prirodni uvjeti za razvoj prehrambene industrije i malih obiteljskih gospodarstava na području prerade poljoprivrednih proizvoda. Proizvodnja poljoprivrednih proizvoda u istočnoj Hrvatskoj je relativno razvijena međutim proizvodnja nekih poljoprivrednih proizvoda (voće, povrće, stočarski proizvodi) nije dovoljno zastupljena u odnosu na prirodne mogućnosti. U Slavoniji i Baranji niti tzv. osnovna prehrambena industrija nije dovoljno razvijena, još manje je razvijena prerada s višim stupnjem finalizacije. Zaostajanje prerade poljoprivrednih proizvoda u Hrvatskoj, a posebno u istočnoj Hrvatskoj je evidentno u svim granama prerade posebno u proizvodnji i preradi voća, povrća, mlijeka, mesa i preradi industrijskog bilja. Hrvatska a posebno istočna Hrvatska zaostaje u proizvodnji hrane konzervirane niskim temperaturama hlađenjem i smrzavanjem. Prema prirodnim potencijalima Hrvatska bi mogla proizvoditi dovoljno hrane za svoje potrebe, potrebe turizma i za izvoz. Međutim zbog nerazvijene prerade Hrvatska ne proizvodi dovoljno hrane niti za svoje potrebe. U razvoju prerade trebaju se sljediti svjetski trendovi u proizvodnji i potrošnji hrane. Potrošaći su iznimno senzibilni na genetski-modificirane proizvode, u Hrvatskoj za sada nema proizvodnje takve hrane, državnim mjerama takvo stanje treba održati. Da bi se zadovoljile vlastite potrebe i potrebe turizma u proizvodnji hrane treba promjeniti strukturu poljoprivredne proizvodnje (povečati proizvodnju voća, povrća, mlijeka), razviti preradu poljoprivrednih proizvoda u industrijskim pogonima i malim obiteljskim gospodarstvima, izgraditi hladnjače sa pakiranjem i konfekcioniranjem svježih proizvoda, izgraditi pogone za proizvodnju polupripremljene i minimalno procesirane hrane, izgraditi tvornice za proizvodnju smrznute hrane, razvijati proizvodnju i preradu tzv. organske (prirodne) hrane, zakonska i druga akta uskladiti s ISO i HACCP standardima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Ekonomija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Ekonomski fakultet, Osijek,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek