Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 93504

Pravci razvoja prerade poljoprivrednih proizvoda u funkciji razvoja turizma Republike Hrvatske


Pozderović, Andrija; Moslavac, Tihomir
Pravci razvoja prerade poljoprivrednih proizvoda u funkciji razvoja turizma Republike Hrvatske // Zbornik radova Znanstvenog skupa Kontinentalni gospodarski resursi u funkciji razvitka turizma Republike Hrvatske / Meler, Marcel (ur.).
Osijek: Ekonomski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2002. str. 103-114 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 93504 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Pravci razvoja prerade poljoprivrednih proizvoda u funkciji razvoja turizma Republike Hrvatske
(Development directions of agricultural products processing for expansion of Croatian tourism)

Autori
Pozderović, Andrija ; Moslavac, Tihomir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova Znanstvenog skupa Kontinentalni gospodarski resursi u funkciji razvitka turizma Republike Hrvatske / Meler, Marcel - Osijek : Ekonomski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2002, 103-114

Skup
Kontinentalni gospodarski resursi u funkciji razvitka turizma Republike Hrvatske

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 07.06.2002. - 08.06.2002

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
gospodarstvo; razvitak; prerada poljoprivrednih proizvoda; prehrambena industrija; turizam
(economy; development; processing of agricultural products; food industry; tourism)

Sažetak
U Republici Hrvatskoj postoje prirodni uvjeti za razvoj prehrambene industrije i malih obiteljskih gospodarstava na području prerade poljoprivrednih proizvoda. Proizvodnja poljoprivrednih proizvoda u istočnoj Hrvatskoj je relativno razvijena međutim proizvodnja nekih poljoprivrednih proizvoda (voće, povrće, stočarski proizvodi) nije dovoljno zastupljena u odnosu na prirodne mogućnosti. U Slavoniji i Baranji niti tzv. osnovna prehrambena industrija nije dovoljno razvijena, još manje je razvijena prerada s višim stupnjem finalizacije. Zaostajanje prerade poljoprivrednih proizvoda u Hrvatskoj, a posebno u istočnoj Hrvatskoj je evidentno u svim granama prerade posebno u proizvodnji i preradi voća, povrća, mlijeka, mesa i preradi industrijskog bilja. Hrvatska a posebno istočna Hrvatska zaostaje u proizvodnji hrane konzervirane niskim temperaturama hlađenjem i smrzavanjem. Prema prirodnim potencijalima Hrvatska bi mogla proizvoditi dovoljno hrane za svoje potrebe, potrebe turizma i za izvoz. Međutim zbog nerazvijene prerade Hrvatska ne proizvodi dovoljno hrane niti za svoje potrebe. U razvoju prerade trebaju se sljediti svjetski trendovi u proizvodnji i potrošnji hrane. Potrošaći su iznimno senzibilni na genetski-modificirane proizvode, u Hrvatskoj za sada nema proizvodnje takve hrane, državnim mjerama takvo stanje treba održati. Da bi se zadovoljile vlastite potrebe i potrebe turizma u proizvodnji hrane treba promjeniti strukturu poljoprivredne proizvodnje (povečati proizvodnju voća, povrća, mlijeka), razviti preradu poljoprivrednih proizvoda u industrijskim pogonima i malim obiteljskim gospodarstvima, izgraditi hladnjače sa pakiranjem i konfekcioniranjem svježih proizvoda, izgraditi pogone za proizvodnju polupripremljene i minimalno procesirane hrane, izgraditi tvornice za proizvodnju smrznute hrane, razvijati proizvodnju i preradu tzv. organske (prirodne) hrane, zakonska i druga akta uskladiti s ISO i HACCP standardima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Ekonomija



POVEZANOST RADA


Projekti:
010008
0113004

Ustanove:
Ekonomski fakultet, Osijek,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Andrija Pozderović (autor)

Avatar Url Tihomir Moslavac (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pozderović, Andrija; Moslavac, Tihomir
Pravci razvoja prerade poljoprivrednih proizvoda u funkciji razvoja turizma Republike Hrvatske // Zbornik radova Znanstvenog skupa Kontinentalni gospodarski resursi u funkciji razvitka turizma Republike Hrvatske / Meler, Marcel (ur.).
Osijek: Ekonomski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2002. str. 103-114 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Pozderović, A. & Moslavac, T. (2002) Pravci razvoja prerade poljoprivrednih proizvoda u funkciji razvoja turizma Republike Hrvatske. U: Meler, M. (ur.)Zbornik radova Znanstvenog skupa Kontinentalni gospodarski resursi u funkciji razvitka turizma Republike Hrvatske.
@article{article, author = {Pozderovi\'{c}, Andrija and Moslavac, Tihomir}, editor = {Meler, M.}, year = {2002}, pages = {103-114}, keywords = {gospodarstvo, razvitak, prerada poljoprivrednih proizvoda, prehrambena industrija, turizam}, title = {Pravci razvoja prerade poljoprivrednih proizvoda u funkciji razvoja turizma Republike Hrvatske}, keyword = {gospodarstvo, razvitak, prerada poljoprivrednih proizvoda, prehrambena industrija, turizam}, publisher = {Ekonomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Pozderovi\'{c}, Andrija and Moslavac, Tihomir}, editor = {Meler, M.}, year = {2002}, pages = {103-114}, keywords = {economy, development, processing of agricultural products, food industry, tourism}, title = {Development directions of agricultural products processing for expansion of Croatian tourism}, keyword = {economy, development, processing of agricultural products, food industry, tourism}, publisher = {Ekonomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font