Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 935022

Usporedba omega-3 i omega-6 masnih kiselina i sastav ukupnih lipida u jegulje (Anguilla anguilla Linnaeus, 1758) i ugora (Conger conger Linnaeus, 1758)


Ina Lukić
Usporedba omega-3 i omega-6 masnih kiselina i sastav ukupnih lipida u jegulje (Anguilla anguilla Linnaeus, 1758) i ugora (Conger conger Linnaeus, 1758), 2016., diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno matematički fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 935022 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Usporedba omega-3 i omega-6 masnih kiselina i sastav ukupnih lipida u jegulje (Anguilla anguilla Linnaeus, 1758) i ugora (Conger conger Linnaeus, 1758)
(Comparison of omega-3 and omega-6 fatty acids and composition of the total lipids in the European eel (Anguilla Anguilla L. 1758) and conger (Conger conger L. 1758))

Autori
Ina Lukić

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prirodoslovno matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
20.09

Godina
2016

Stranica
47

Mentor
Domagoj Đikić

Neposredni voditelj
Domagoj Đikić

Ključne riječi
masne kiseline ; Anguilla, Conger
(Fatty acids ; Anguilla, Conger)

Sažetak
Masne kiseline su važan izvor energije jer se tijekom razgradnje otpušta velika količina ATP-a. Osim što se skladište kao gorivo za stanice sudjeluju i u strukturi staničnih membrana i organela, a imaju i ulogu signalnih molekula. Biosinteza masnih kiselina se odvija u organelima eukariotskih stanica. Za neke vrste riba takvi podatci o biosintezi i elongaciji masnih kiselina ne postoje, iako je taj anabolički proces važan za poikilotermne organizme koji se pomoću toga prilagođavaju okolišnim promjenama temperature adaptirajući kompoziciju masnih kiselina u membranama mijenjajući njihovu fluidnost. Za jegulje je poznat sastav masnih kiselina, no za druge zmijolike ribe sastav je manje poznat, kao što je npr. ugor (Conger conger Linneaus, 1758). Rezultati ovog rada pokazuju da jegulja ima više lipida, no ugor ima bolji sastav lipida i veću količinu ω-3 i ω-6 masnih kiselina

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Domagoj Đikić (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Ina Lukić
Usporedba omega-3 i omega-6 masnih kiselina i sastav ukupnih lipida u jegulje (Anguilla anguilla Linnaeus, 1758) i ugora (Conger conger Linnaeus, 1758), 2016., diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno matematički fakultet, Zagreb
Ina Lukić (2016) 'Usporedba omega-3 i omega-6 masnih kiselina i sastav ukupnih lipida u jegulje (Anguilla anguilla Linnaeus, 1758) i ugora (Conger conger Linnaeus, 1758)', diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno matematički fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2016}, pages = {47}, keywords = {masne kiseline, Anguilla, Conger}, title = {Usporedba omega-3 i omega-6 masnih kiselina i sastav ukupnih lipida u jegulje (Anguilla anguilla Linnaeus, 1758) i ugora (Conger conger Linnaeus, 1758)}, keyword = {masne kiseline, Anguilla, Conger}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2016}, pages = {47}, keywords = {Fatty acids, Anguilla, Conger}, title = {Comparison of omega-3 and omega-6 fatty acids and composition of the total lipids in the European eel (Anguilla Anguilla L. 1758) and conger (Conger conger L. 1758)}, keyword = {Fatty acids, Anguilla, Conger}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font