Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 934232

Utjecaj pH i temperature na sadržaj domoične kiseline u brbavicama Venus Verrucosa (Linnaeus, 1758)


Šeparović, Ana
Utjecaj pH i temperature na sadržaj domoične kiseline u brbavicama Venus Verrucosa (Linnaeus, 1758), 2018., diplomski rad, diplomski, Sveučilišni odjel za studije mora Diplomski studij morsko ribarstvo, Split


CROSBI ID: 934232 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj pH i temperature na sadržaj domoične kiseline u brbavicama Venus Verrucosa (Linnaeus, 1758)
(PH and temperature influence on the content of domoic acid in warty venus Venus verrucosa (Linnaeus 1758))

Autori
Šeparović, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Sveučilišni odjel za studije mora Diplomski studij morsko ribarstvo

Mjesto
Split

Datum
29.03

Godina
2018

Stranica
33

Mentor
Ujević, Ivana

Ključne riječi
Domoična kiselina, ASP, tekućinski kromatograf, temperatura, pH
(Domoic acid, ASP, LC-MS/MS, temperature, pH)

Sažetak
Domoična kiselina (DK) je neurotoksin i uzročnik je ASP (Amnesic Shellfish Poisoning) otrovanja ljudi. Kvantitativno određivanje domoične kiseline u školjkašima je važno u prevenciji trovanja ASP-om koje bi moglo nastati nakon konzumacije toksičnih školjkaša. U ovom istraživanju ispitana je stabilnost domoične kiseline u ekstraktu brbavica (Venus verrucosa) pri vrijednostima pH od približno 1 i 3 te temperaturama od 37oC i 90oC. Domoična kiselina je određivana metodom tekućinske kromatografije i masene spektrometrije (LC-MS/MS) u metanolskom ekstraktu ukupnog jestivog mekog tkiva brbavica. Rezultati su ukazali da temperatura ekstrahiranja domoične kiseline ne utječe značajno na stabilnost domoične kiseline, dok vrijednost pH utječe. Naime, ustanovljen je utjecaj nižeg pH (1, 09 – 1, 50) pri kojem srednja vrijednost iskorištenja domoične kiseline iznosi 72, 1 %, dok pri pH 3 (3, 01 – 3, 35) iznosi 99, 6 % .

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Interdisciplinarne prirodne znanosti



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Institut za oceanografiju i ribarstvo, Split,
Sveučilište u Splitu

Profili:

Avatar Url Ivana Ujević (mentor)

Avatar Url Ana Šeparović (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šeparović, Ana
Utjecaj pH i temperature na sadržaj domoične kiseline u brbavicama Venus Verrucosa (Linnaeus, 1758), 2018., diplomski rad, diplomski, Sveučilišni odjel za studije mora Diplomski studij morsko ribarstvo, Split
Šeparović, A. (2018) 'Utjecaj pH i temperature na sadržaj domoične kiseline u brbavicama Venus Verrucosa (Linnaeus, 1758)', diplomski rad, diplomski, Sveučilišni odjel za studije mora Diplomski studij morsko ribarstvo, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}eparovi\'{c}, Ana}, year = {2018}, pages = {33}, keywords = {Domoi\v{c}na kiselina, ASP, teku\'{c}inski kromatograf, temperatura, pH}, title = {Utjecaj pH i temperature na sadr\v{z}aj domoi\v{c}ne kiseline u brbavicama Venus Verrucosa (Linnaeus, 1758)}, keyword = {Domoi\v{c}na kiselina, ASP, teku\'{c}inski kromatograf, temperatura, pH}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}eparovi\'{c}, Ana}, year = {2018}, pages = {33}, keywords = {Domoic acid, ASP, LC-MS/MS, temperature, pH}, title = {pH and temperature influence on the content of domoic acid in warty venus Venus verrucosa (Linnaeus 1758)}, keyword = {Domoic acid, ASP, LC-MS/MS, temperature, pH}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font