Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 933800

Sastav fenola u svježem plodu, sušenom plodu i soku tradicionalnih i otpornih sorti jabuka uzgojenih u intenzivnom sustavu proizvodnje


Milinović, Bernardica; Halapija Kazija, Dunja; Vujević, Predrag; Jelačić, Tvrtko; Čiček, Danijel
Sastav fenola u svježem plodu, sušenom plodu i soku tradicionalnih i otpornih sorti jabuka uzgojenih u intenzivnom sustavu proizvodnje // Zbornik sažetaka 53. hrvatskog I 13. međunarodnog simpozija agronoma / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018. str. 288-289 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)


CROSBI ID: 933800 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sastav fenola u svježem plodu, sušenom plodu i soku tradicionalnih i otpornih sorti jabuka uzgojenih u intenzivnom sustavu proizvodnje
(Phenol content in fresh and dried fruit and juice of traditional and resistant apple varieties grown in intensive production system)

Autori
Milinović, Bernardica ; Halapija Kazija, Dunja ; Vujević, Predrag ; Jelačić, Tvrtko ; Čiček, Danijel

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
Zbornik sažetaka 53. hrvatskog I 13. međunarodnog simpozija agronoma / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018, 288-289

Skup
53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 18.02.2018. - 23.02.2018

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
jabuka, tradicionalne sorte, otporne sorte, ukupni fenoli
(apple, traditional varieties, intensive cultivation, total phenols)

Sažetak
U istraživanju su uspoređene tradicionalne (Ovčji nos, Mašanka i Zlatna zimska parmenka) s otpornim (Topaz®, Pinova® i Querina-Florina) i komercijalnim sortama (Gala, Golden Delicious, Idared) u sustavu intenzivne proizvodnje s ciljem bolje procjene potencijala i pogodnosti plodova sorti za daljnju preradu te za implementaciju ekološki prihvatljivije proizvodnje pojedinih sorti jabuka u intenzivnom sustavu uzgoja.Pokus je proveden u pokusnom voćnjaku Zavoda za voćarstvo, Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo. U vrijeme optimalnog roka berbe za svaku sortu zasebno, dio plodova sorti jabuka u istraživanju je posušen u sušari M.Bucher AG Typ 20, a dio je iskorišten za dobivanje soka u sklopu tvrtke LuPo-Voćni sokovi d.o.o. Na svježim i sušenim plodovima kao i u soku jabuka zasebno je određivan sadržaj ukupnih fenola (UF) i ukupnih hidroksicimetnih kiselina (UHK). Sadržaj UF bio je u prosjeku niži u soku, a slijede svježi te sušeni plod (96, 60 ; 130, 23 ; 470, 49 mg/100gFW). Sorte su se razlikovale s obzirom na sadžaj UF pri čemu je kod komercijalnih utvrđen u prosjeku manji sadržaj UF, a slijede otporne te tradicionalne sorte, osim Mašanke koja je imala niži sadržaj UF od ostalih tradicionalnih i Topaza kod kojeg je utvrđen veći sadržaj od ostalih otpornih sorti. Sadržaj UHK također je bio najmanji u soku, a slijedi svježi te sušeni plod (22, 39 ; 31, 51 ; 101, 76 mg/100gFW). Komercijalne i otporne sorte su u prosjeku imale niži, dok su sve tradicionalne imale značajno veći sadržaj UHK.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA



Citiraj ovu publikaciju:

Milinović, Bernardica; Halapija Kazija, Dunja; Vujević, Predrag; Jelačić, Tvrtko; Čiček, Danijel
Sastav fenola u svježem plodu, sušenom plodu i soku tradicionalnih i otpornih sorti jabuka uzgojenih u intenzivnom sustavu proizvodnje // Zbornik sažetaka 53. hrvatskog I 13. međunarodnog simpozija agronoma / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018. str. 288-289 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)
Milinović, B., Halapija Kazija, D., Vujević, P., Jelačić, T. & Čiček, D. (2018) Sastav fenola u svježem plodu, sušenom plodu i soku tradicionalnih i otpornih sorti jabuka uzgojenih u intenzivnom sustavu proizvodnje. U: Rozman, V. & Antunović, Z. (ur.)Zbornik sažetaka 53. hrvatskog I 13. međunarodnog simpozija agronoma.
@article{article, author = {Milinovi\'{c}, Bernardica and Halapija Kazija, Dunja and Vujevi\'{c}, Predrag and Jela\v{c}i\'{c}, Tvrtko and \v{C}i\v{c}ek, Danijel}, year = {2018}, pages = {288-289}, keywords = {jabuka, tradicionalne sorte, otporne sorte, ukupni fenoli}, title = {Sastav fenola u svje\v{z}em plodu, su\v{s}enom plodu i soku tradicionalnih i otpornih sorti jabuka uzgojenih u intenzivnom sustavu proizvodnje}, keyword = {jabuka, tradicionalne sorte, otporne sorte, ukupni fenoli}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Milinovi\'{c}, Bernardica and Halapija Kazija, Dunja and Vujevi\'{c}, Predrag and Jela\v{c}i\'{c}, Tvrtko and \v{C}i\v{c}ek, Danijel}, year = {2018}, pages = {288-289}, keywords = {apple, traditional varieties, intensive cultivation, total phenols}, title = {Phenol content in fresh and dried fruit and juice of traditional and resistant apple varieties grown in intensive production system}, keyword = {apple, traditional varieties, intensive cultivation, total phenols}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font