Pregled bibliografske jedinice broj: 933725
Polifenolni potencijal i CIELab profil 'Babić'(Vitis vinifera L.) u uvjetima mediteranske klime tijekom zrenja
Polifenolni potencijal i CIELab profil 'Babić'(Vitis vinifera L.) u uvjetima mediteranske klime tijekom zrenja // 53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018. str. 519-525 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 933725 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Polifenolni potencijal i CIELab profil 'Babić'(Vitis vinifera L.) u uvjetima mediteranske klime tijekom zrenja
(Polyphenolic potential and CIELab profile 'Babić'(Vitis vinifera L.) under Mediterranean conditions during ripening)
Autori
Mucalo, Ana ; Zdunić, Goran ; Budić Leto, Irena ; Maletić, Edi
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma
/ Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018, 519-525
Skup
53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 18.02.2018. - 23.02.2018
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
antocijani, ukupni fenoli, CIRG indeks boje, fenolna zrelost, berba
(anthocyanins, total phenols, CIRG color index, phenolic maturity, harvest)
Sažetak
Cilj rada je istražiti utjecaj sekvencijalne berbe bobica 'Babića' na dinamiku fiziokemijskih, polifenolnih, CIELab varijabli i dva indeksa boje (CIRG i CIRG2) u uvjetima mediteranske regije Hrvatske. Uzorkovanje je provedeno u četiri različita stupnja zrelosti pri sadržaju šećera od 18, 30 do 26, 97 °Brix, što odgovara 10, 11 do 15, 68 % v/v potencijalnog alkohola u budućem vinu. Utvrđene su značajne razlike u fiziokemijskim pokazateljima zrelosti i polifenolnom potencijalu bobica ovisno o stupnju zrelosti. Dozrijevanje promovira akumulaciju ukupnih polifenola no najveći sadržaj ukupnih antocijana imale su bobice 3. stupnja zrelosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split,
Agronomski fakultet, Zagreb