Pregled bibliografske jedinice broj: 933719
Utjecaj primijenjenih tipova organizacijskih struktura na efikasnost poduzeća u prehrambenoj industriji Splitsko-dalmatinske županije
Utjecaj primijenjenih tipova organizacijskih struktura na efikasnost poduzeća u prehrambenoj industriji Splitsko-dalmatinske županije // Zbornik Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, 16 (2018), 1; 77-95 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 933719 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj primijenjenih tipova organizacijskih
struktura na efikasnost poduzeća u prehrambenoj
industriji Splitsko-dalmatinske županije
(The impact of different organizational structures on the firm's
efficiency in the food industry: a case of Split-Dalmatia county)
Autori
Mateljak, Željko, Dulčić, Želimir, Ljojić, Zoran
Izvornik
Zbornik Ekonomskog fakulteta u Zagrebu (1333-8900) 16
(2018), 1;
77-95
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
organiziranje ; organizacijska struktura ; efikasnost ; prehrambena industrija ; Splitsko-dalmatinska županija
(organizing ; organization structure ; efficiency ; food industry ; Split-Dalmatia county)
Sažetak
Organizacijska struktura podrazumijeva ukupnost odnosa i veza između čimbenika koji određuju vrstu poslovne organizacije, način provedbe unutarnje podjele rada, ustroj nižih organizacijskih jedinica, horizontalnu i vertikalnu podjelu dužnosti, prava i obveza radnika, te definiranje odnosa autoriteta i odgovornosti. S druge strane, efikasnost poduzeća podrazumijeva odnos inputa i outputa odnosno ostvarivanje maksimalnog poslovnog učinka uz minimalne troškove. Predmet istraživanja u ovom radu je vezan uz ispitivanje utjecaja tipova organizacijske strukture na efikasnost poduzeća u prehrambenoj industriji Splitsko-dalmatinske županije. Cilj istraživanja je utvrditi koji je tip organizacijske strukture primjeren poduzećima u prehrambenoj industriji Splitsko-dalmatinske županije kako bi se primjenom optimalnog tipa organizacijske strukture povećala njihova efikasnost. S obzirom da učinkovita implementacija primjerenog tipa organizacijske strukture u poduzećima omogućava brzu reakciju poduzeća na zahtjeve tržišta, u radu će se istražiti postoji li statistički značajna razlika između primijenjenih tipova organizacijskih struktura i efikasnosti poduzeća te utvrditi postoji li statistički značajna razlika između faktora koji utječu na izbor organizacijske strukture poduzeća u prehrambenoj industriji u Splitsko-dalmatinske županije. Empirijsko istraživanje će se provoditi primjenom uobičajenih znanstvenih metoda, a posebno metodom anketiranja i metodom obrade prikupljenih podataka primjenom statističkog paketa SPSS. Očekivani doprinos rada vezan je uz utvrđivanje tipa organizacijske strukture koji bi bio primjeren poduzećima u prehrambenoj industriji Splitsko- dalmatinske županije s ciljem povećanja njihove efikasnosti na domaćim i međunarodnim tržištima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Ekonomija
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- EconLit