Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 933719

Utjecaj primijenjenih tipova organizacijskih struktura na efikasnost poduzeća u prehrambenoj industriji Splitsko-dalmatinske županije


Mateljak, Željko, Dulčić, Želimir, Ljojić, Zoran
Utjecaj primijenjenih tipova organizacijskih struktura na efikasnost poduzeća u prehrambenoj industriji Splitsko-dalmatinske županije // Zbornik Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, 16 (2018), 1; 77-95 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 933719 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj primijenjenih tipova organizacijskih struktura na efikasnost poduzeća u prehrambenoj industriji Splitsko-dalmatinske županije
(The impact of different organizational structures on the firm's efficiency in the food industry: a case of Split-Dalmatia county)

Autori
Mateljak, Željko, Dulčić, Želimir, Ljojić, Zoran

Izvornik
Zbornik Ekonomskog fakulteta u Zagrebu (1333-8900) 16 (2018), 1; 77-95

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
organiziranje ; organizacijska struktura ; efikasnost ; prehrambena industrija ; Splitsko-dalmatinska županija
(organizing ; organization structure ; efficiency ; food industry ; Split-Dalmatia county)

Sažetak
Organizacijska struktura podrazumijeva ukupnost odnosa i veza između čimbenika koji određuju vrstu poslovne organizacije, način provedbe unutarnje podjele rada, ustroj nižih organizacijskih jedinica, horizontalnu i vertikalnu podjelu dužnosti, prava i obveza radnika, te definiranje odnosa autoriteta i odgovornosti. S druge strane, efikasnost poduzeća podrazumijeva odnos inputa i outputa odnosno ostvarivanje maksimalnog poslovnog učinka uz minimalne troškove. Predmet istraživanja u ovom radu je vezan uz ispitivanje utjecaja tipova organizacijske strukture na efikasnost poduzeća u prehrambenoj industriji Splitsko-dalmatinske županije. Cilj istraživanja je utvrditi koji je tip organizacijske strukture primjeren poduzećima u prehrambenoj industriji Splitsko-dalmatinske županije kako bi se primjenom optimalnog tipa organizacijske strukture povećala njihova efikasnost. S obzirom da učinkovita implementacija primjerenog tipa organizacijske strukture u poduzećima omogućava brzu reakciju poduzeća na zahtjeve tržišta, u radu će se istražiti postoji li statistički značajna razlika između primijenjenih tipova organizacijskih struktura i efikasnosti poduzeća te utvrditi postoji li statistički značajna razlika između faktora koji utječu na izbor organizacijske strukture poduzeća u prehrambenoj industriji u Splitsko-dalmatinske županije. Empirijsko istraživanje će se provoditi primjenom uobičajenih znanstvenih metoda, a posebno metodom anketiranja i metodom obrade prikupljenih podataka primjenom statističkog paketa SPSS. Očekivani doprinos rada vezan je uz utvrđivanje tipa organizacijske strukture koji bi bio primjeren poduzećima u prehrambenoj industriji Splitsko- dalmatinske županije s ciljem povećanja njihove efikasnosti na domaćim i međunarodnim tržištima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Ekonomija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Ekonomski fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Željko Mateljak (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mateljak, Željko, Dulčić, Želimir, Ljojić, Zoran
Utjecaj primijenjenih tipova organizacijskih struktura na efikasnost poduzeća u prehrambenoj industriji Splitsko-dalmatinske županije // Zbornik Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, 16 (2018), 1; 77-95 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Mateljak, Željko, Dulčić, Želimir, Ljojić, Zoran (2018) Utjecaj primijenjenih tipova organizacijskih struktura na efikasnost poduzeća u prehrambenoj industriji Splitsko-dalmatinske županije. Zbornik Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, 16 (1), 77-95.
@article{article, year = {2018}, pages = {77-95}, keywords = {organiziranje, organizacijska struktura, efikasnost, prehrambena industrija, Splitsko-dalmatinska \v{z}upanija}, journal = {Zbornik Ekonomskog fakulteta u Zagrebu}, volume = {16}, number = {1}, issn = {1333-8900}, title = {Utjecaj primijenjenih tipova organizacijskih struktura na efikasnost poduze\'{c}a u prehrambenoj industriji Splitsko-dalmatinske \v{z}upanije}, keyword = {organiziranje, organizacijska struktura, efikasnost, prehrambena industrija, Splitsko-dalmatinska \v{z}upanija} }
@article{article, year = {2018}, pages = {77-95}, keywords = {organizing, organization structure, efficiency, food industry, Split-Dalmatia county}, journal = {Zbornik Ekonomskog fakulteta u Zagrebu}, volume = {16}, number = {1}, issn = {1333-8900}, title = {The impact of different organizational structures on the firm's efficiency in the food industry: a case of Split-Dalmatia county}, keyword = {organizing, organization structure, efficiency, food industry, Split-Dalmatia county} }

Časopis indeksira:


  • EconLit





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font