Pregled bibliografske jedinice broj: 933710
Biotehnološka proizvodnja bakterijskih sojeva Lactobacillus brevis D6 i Lactobacillus fermentum D12
Biotehnološka proizvodnja bakterijskih sojeva Lactobacillus brevis D6 i Lactobacillus fermentum D12, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 933710 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Biotehnološka proizvodnja bakterijskih sojeva Lactobacillus brevis D6 i Lactobacillus fermentum D12
(Biotechnological production of bacterial strains Lactobacillus brevis D6 and Lactobacillus fermentum D12)
Autori
Balić, Ema
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.03
Godina
2018
Stranica
48
Mentor
Šušković, Jagoda
Ključne riječi
bakterije mliječne kiseline, probiotici, mikroinkapsulacija, liofilizacija
(lactic acid bacteria, probiotics, microencapsulation, lyophilization)
Sažetak
Za probiotičke pripravke od iznimne je važnosti da sadrže žive stanice u koncentraciji većoj od 106 stanica po gramu proizvoda, jer jedino ako su prisutne u dovoljnoj količini mogu izazvati pozitivne učinke kod potrošača. Cilj ovog rada je bio ispitati utjecaj različitih nosača za mikroinkapsulaciju na preživljavanje bakterijskih sojeva Lactobacillus brevis D6 i Lactobacillus fermentum D12. Od tri ispitana nosača, alginata, karagenana i kazeina s djelovanjem transglutaminaze, alginat se pokazao kao najbolji nosač pri čemu je smrtnost stanica nakon procesa mikroinkapsulacije iznosila 0, 125 log jedinica za soj L. brevis D6, odnosno 0, 27 log jedinica za soj L. fermentum D12. Zatim je ispitano djelovanje različitih lioprotektora na stanice liofilizirane u alginatu. Od svih ispitanih lioprotektora (laktoza, inulin, saharoza, sorbitol i obrano mlijeko) obrano mlijeko se pokazalo kao najbolji lioprotektor za oba soja. Na kraju istraživanja je ispitano preživljavanje liofiliziranih mikroinkapsuliranih sojeva u simulirani uvjetima gastrointestinalnog trakta. Oba soja su pokazala visoko preživljavanje, odnosno bilo ih je u koncentraciji višoj od 109 CFU mL-1.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2014-09-7009 - Probiotici i strater kulture- površinski proteini i bakteriocini (PRO-S) (Kos, Blaženka, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)
Profili:
Jagoda Šušković
(mentor)