Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 933710

Biotehnološka proizvodnja bakterijskih sojeva Lactobacillus brevis D6 i Lactobacillus fermentum D12


Balić, Ema
Biotehnološka proizvodnja bakterijskih sojeva Lactobacillus brevis D6 i Lactobacillus fermentum D12, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 933710 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Biotehnološka proizvodnja bakterijskih sojeva Lactobacillus brevis D6 i Lactobacillus fermentum D12
(Biotechnological production of bacterial strains Lactobacillus brevis D6 and Lactobacillus fermentum D12)

Autori
Balić, Ema

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.03

Godina
2018

Stranica
48

Mentor
Šušković, Jagoda

Ključne riječi
bakterije mliječne kiseline, probiotici, mikroinkapsulacija, liofilizacija
(lactic acid bacteria, probiotics, microencapsulation, lyophilization)

Sažetak
Za probiotičke pripravke od iznimne je važnosti da sadrže žive stanice u koncentraciji većoj od 106 stanica po gramu proizvoda, jer jedino ako su prisutne u dovoljnoj količini mogu izazvati pozitivne učinke kod potrošača. Cilj ovog rada je bio ispitati utjecaj različitih nosača za mikroinkapsulaciju na preživljavanje bakterijskih sojeva Lactobacillus brevis D6 i Lactobacillus fermentum D12. Od tri ispitana nosača, alginata, karagenana i kazeina s djelovanjem transglutaminaze, alginat se pokazao kao najbolji nosač pri čemu je smrtnost stanica nakon procesa mikroinkapsulacije iznosila 0, 125 log jedinica za soj L. brevis D6, odnosno 0, 27 log jedinica za soj L. fermentum D12. Zatim je ispitano djelovanje različitih lioprotektora na stanice liofilizirane u alginatu. Od svih ispitanih lioprotektora (laktoza, inulin, saharoza, sorbitol i obrano mlijeko) obrano mlijeko se pokazalo kao najbolji lioprotektor za oba soja. Na kraju istraživanja je ispitano preživljavanje liofiliziranih mikroinkapsuliranih sojeva u simulirani uvjetima gastrointestinalnog trakta. Oba soja su pokazala visoko preživljavanje, odnosno bilo ih je u koncentraciji višoj od 109 CFU mL-1.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2014-09-7009 - Probiotici i strater kulture- površinski proteini i bakteriocini (PRO-S) (Kos, Blaženka, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)

Profili:

Avatar Url Jagoda Šušković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Balić, Ema
Biotehnološka proizvodnja bakterijskih sojeva Lactobacillus brevis D6 i Lactobacillus fermentum D12, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Balić, E. (2018) 'Biotehnološka proizvodnja bakterijskih sojeva Lactobacillus brevis D6 i Lactobacillus fermentum D12', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bali\'{c}, Ema}, year = {2018}, pages = {48}, keywords = {bakterije mlije\v{c}ne kiseline, probiotici, mikroinkapsulacija, liofilizacija}, title = {Biotehnolo\v{s}ka proizvodnja bakterijskih sojeva Lactobacillus brevis D6 i Lactobacillus fermentum D12}, keyword = {bakterije mlije\v{c}ne kiseline, probiotici, mikroinkapsulacija, liofilizacija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bali\'{c}, Ema}, year = {2018}, pages = {48}, keywords = {lactic acid bacteria, probiotics, microencapsulation, lyophilization}, title = {Biotechnological production of bacterial strains Lactobacillus brevis D6 and Lactobacillus fermentum D12}, keyword = {lactic acid bacteria, probiotics, microencapsulation, lyophilization}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font