Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 933514

UTJECAJ MOLEKULSKE MASE NA TOPLINSKU STABILNOST POLILAKTIDA


Topalović, Ines; Blažic, Roko; Faraguna, Fabio; Vidović, Elvira
UTJECAJ MOLEKULSKE MASE NA TOPLINSKU STABILNOST POLILAKTIDA // Knjiga sažetaka / Vrsaljko, Domagoj ; Dejanović, Igor ; Žižek, Krunoslav (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2018. str. 108-108 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 933514 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UTJECAJ MOLEKULSKE MASE NA TOPLINSKU STABILNOST POLILAKTIDA
(INFLUENCE OF THE MOLECURAL WEIGHT ON THE THERMAL STABILITY OF POLYLACTIDE)

Autori
Topalović, Ines ; Blažic, Roko ; Faraguna, Fabio ; Vidović, Elvira

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka / Vrsaljko, Domagoj ; Dejanović, Igor ; Žižek, Krunoslav - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2018, 108-108

ISBN
978-953-6894-62-8

Skup
XII. susret mladih kemijskih inženjera (SMLKI 2018)

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 22.02.2018. - 23.02.2018

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
biorazgradivi polimer, prerada, energija aktivacije, konverzija
(biodegradable polymer, polymer processing, activation energy, conversion)

Sažetak
Polilaktid (PLA) je biorazgradiv termoplastični polimer iz skupine poliestera koji se dobiva iz prirodnih izvora (kukuruz, celuloza i drugi polisaharidi). Fermentacijom prirodnih ugljikohidrata dobiva se mliječna kiselina, osnovna konstitucijska jedinica PLA. Visokomolekularni PLA dobiva se direktnom polimerizacijom mliječne kiseline ili polimerizacijom uz otvaranje prstena laktida. Zbog dobrih mehaničkih i fizikalnih svojstava (gustoća, prozirnost, barijerna svojstva), PLA je potencijalna zamjena za petrokemijske plastomere. Do sad je pronašao primjenu u industriji pakiranja (boce, folije, kruta plastika), elektronici, medicini. Oporabljuje se kemijski (neenzimska hidroliza), energijski te kompostiranjem čime se razgrađuje u okolišu, a njegovom razgradnjom nastaju netoksični produkti, stoga nije štetan za okoliš. Postupci prerade polimera temelje se na zagrijavanju i hlađenju polimernog materijala, stoga je važno poznavati toplinska svojstva polimera (kristalnost, brzinu kristalizacije, toplinsku stabilnost). Cilj ovoga rada bio je istražiti utjecaj molekulske mase na toplinsku stabilnost polilaktida. Tri komercijalna uzorka polilaktida različitih molekulskih masa podvrgnuta su termogravimetrijskoj analizi (TGA) pri različitim brzinama zagrijavanja (5, 10, 15, 20 °C min-1). Uzorci PLA snimani pri brzini zagrijavanja 10 °C min-1, koja se najčešće koristi pri TGA analizi polimernih uzoraka, pokazuju temperaturu gubitka 5 mas. % u uskom temperaturnom području (330-340 °C). U uzorcima PLA manjih molekulskih masa snimanih pri istoj brzini temperatura gubitka 5 mas. % pomaknuta je prema višim vrijednostima. Za kinetičku analizu toplinske razgradnje korišten je Kissinger-Akahira-Sunose izokonverzijski model. Prema dobivenim rezultatima, tijekom procesa razgradnje, energija aktivacije mijenja se s promjenom konverzije (α) uzorka u degradacijske produkte, što upućuje na složenu kinetiku razgradnje. Energija aktivacije uzoraka PLA kod 5 % konverzije nalazi se u području vrijednosti 100-150 kJ mol-1.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb

Profili:

Avatar Url Elvira Vidović (autor)

Avatar Url Fabio Faraguna (autor)

Avatar Url Roko Blažic (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Topalović, Ines; Blažic, Roko; Faraguna, Fabio; Vidović, Elvira
UTJECAJ MOLEKULSKE MASE NA TOPLINSKU STABILNOST POLILAKTIDA // Knjiga sažetaka / Vrsaljko, Domagoj ; Dejanović, Igor ; Žižek, Krunoslav (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2018. str. 108-108 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Topalović, I., Blažic, R., Faraguna, F. & Vidović, E. (2018) UTJECAJ MOLEKULSKE MASE NA TOPLINSKU STABILNOST POLILAKTIDA. U: Vrsaljko, D., Dejanović, I. & Žižek, K. (ur.)Knjiga sažetaka.
@article{article, author = {Topalovi\'{c}, Ines and Bla\v{z}ic, Roko and Faraguna, Fabio and Vidovi\'{c}, Elvira}, year = {2018}, pages = {108-108}, keywords = {biorazgradivi polimer, prerada, energija aktivacije, konverzija}, isbn = {978-953-6894-62-8}, title = {UTJECAJ MOLEKULSKE MASE NA TOPLINSKU STABILNOST POLILAKTIDA}, keyword = {biorazgradivi polimer, prerada, energija aktivacije, konverzija}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Topalovi\'{c}, Ines and Bla\v{z}ic, Roko and Faraguna, Fabio and Vidovi\'{c}, Elvira}, year = {2018}, pages = {108-108}, keywords = {biodegradable polymer, polymer processing, activation energy, conversion}, isbn = {978-953-6894-62-8}, title = {INFLUENCE OF THE MOLECURAL WEIGHT ON THE THERMAL STABILITY OF POLYLACTIDE}, keyword = {biodegradable polymer, polymer processing, activation energy, conversion}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font