Pregled bibliografske jedinice broj: 933483
Energetska svojstva orezane biomase važnijih voćarskih kultura u kontinentalnoj Hrvatskoj
Energetska svojstva orezane biomase važnijih voćarskih kultura u kontinentalnoj Hrvatskoj // Proceedings SA 2018 / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018. str. 499-503 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 933483 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Energetska svojstva orezane biomase važnijih voćarskih kultura u kontinentalnoj Hrvatskoj
(Energy properties of major fruit crops pruned biomass from continental Croatia)
Autori
Krička, Tajana ; Bilandžija, Nikola ; Antonović, Alan ; Jurišić, Vanja ; Matin, Ana ; Voća, Neven ; Grubor, Mateja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceedings SA 2018
/ Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018, 499-503
Skup
53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 18.02.2018. - 23.02.2018
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Energetska svojstva, orezana biomasa, jabuka, kruška, šljiva
(Energy properties, purned biomass, apple, pear, plum)
Sažetak
Istraživanje energetske vrijednosti biomase dobivene rezidbom voćaka predstavlja dodatni potencijal u voćarskoj proizvodnji. U ovom radu istražene su negorive i gorive tvari, strukturalna svojstva te ogrijevne vrjednosti biomase jabuke, kruške i šljive. Dobiveno je da najmanju količinu pepela sadrži biomasa šljive (2, 11%), dok najviše pepela ima biomasa jabuke (4, 53%). Kod toga je donja ogrjevna vrijednost približno jednaka i kretala se oko 16 MJ/kg. Strukturna svojstva ukazuju da bi biomasa kruške bila bolje iskoristiva kao kruto gorivo, dok biomasa jabuke kao tekuće gorivo. Biomasa šljive mogla bi se koristiti kao sirovina za proizvodnju obje vrste goriva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-3328 - Pretvorba ostataka poljoprivredne proizvodnje i energetskih kultura u energiju i proizvode dodane vrijednosti – proizvodnja bioulja i biougljena (AgBiomassConversion) (Krička, Tajana, HRZZ - 2013-11) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Nikola Bilandžija
(autor)
Ana Matin
(autor)
Neven Voća
(autor)
Vanja Jurišić
(autor)
Alan Antonović
(autor)
Mateja Grubor
(autor)
Tajana Krička
(autor)