Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 933483

Energetska svojstva orezane biomase važnijih voćarskih kultura u kontinentalnoj Hrvatskoj


Krička, Tajana; Bilandžija, Nikola; Antonović, Alan; Jurišić, Vanja; Matin, Ana; Voća, Neven; Grubor, Mateja
Energetska svojstva orezane biomase važnijih voćarskih kultura u kontinentalnoj Hrvatskoj // Proceedings SA 2018 / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018. str. 499-503 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 933483 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Energetska svojstva orezane biomase važnijih voćarskih kultura u kontinentalnoj Hrvatskoj
(Energy properties of major fruit crops pruned biomass from continental Croatia)

Autori
Krička, Tajana ; Bilandžija, Nikola ; Antonović, Alan ; Jurišić, Vanja ; Matin, Ana ; Voća, Neven ; Grubor, Mateja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Proceedings SA 2018 / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018, 499-503

Skup
53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 18.02.2018. - 23.02.2018

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Energetska svojstva, orezana biomasa, jabuka, kruška, šljiva
(Energy properties, purned biomass, apple, pear, plum)

Sažetak
Istraživanje energetske vrijednosti biomase dobivene rezidbom voćaka predstavlja dodatni potencijal u voćarskoj proizvodnji. U ovom radu istražene su negorive i gorive tvari, strukturalna svojstva te ogrijevne vrjednosti biomase jabuke, kruške i šljive. Dobiveno je da najmanju količinu pepela sadrži biomasa šljive (2, 11%), dok najviše pepela ima biomasa jabuke (4, 53%). Kod toga je donja ogrjevna vrijednost približno jednaka i kretala se oko 16 MJ/kg. Strukturna svojstva ukazuju da bi biomasa kruške bila bolje iskoristiva kao kruto gorivo, dok biomasa jabuke kao tekuće gorivo. Biomasa šljive mogla bi se koristiti kao sirovina za proizvodnju obje vrste goriva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-3328 - Pretvorba ostataka poljoprivredne proizvodnje i energetskih kultura u energiju i proizvode dodane vrijednosti – proizvodnja bioulja i biougljena (AgBiomassConversion) (Krička, Tajana, HRZZ - 2013-11) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Krička, Tajana; Bilandžija, Nikola; Antonović, Alan; Jurišić, Vanja; Matin, Ana; Voća, Neven; Grubor, Mateja
Energetska svojstva orezane biomase važnijih voćarskih kultura u kontinentalnoj Hrvatskoj // Proceedings SA 2018 / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018. str. 499-503 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Krička, T., Bilandžija, N., Antonović, A., Jurišić, V., Matin, A., Voća, N. & Grubor, M. (2018) Energetska svojstva orezane biomase važnijih voćarskih kultura u kontinentalnoj Hrvatskoj. U: Rozman, V. & Antunović, Z. (ur.)Proceedings SA 2018.
@article{article, author = {Kri\v{c}ka, Tajana and Biland\v{z}ija, Nikola and Antonovi\'{c}, Alan and Juri\v{s}i\'{c}, Vanja and Matin, Ana and Vo\'{c}a, Neven and Grubor, Mateja}, year = {2018}, pages = {499-503}, keywords = {Energetska svojstva, orezana biomasa, jabuka, kru\v{s}ka, \v{s}ljiva}, title = {Energetska svojstva orezane biomase va\v{z}nijih vo\'{c}arskih kultura u kontinentalnoj Hrvatskoj}, keyword = {Energetska svojstva, orezana biomasa, jabuka, kru\v{s}ka, \v{s}ljiva}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Kri\v{c}ka, Tajana and Biland\v{z}ija, Nikola and Antonovi\'{c}, Alan and Juri\v{s}i\'{c}, Vanja and Matin, Ana and Vo\'{c}a, Neven and Grubor, Mateja}, year = {2018}, pages = {499-503}, keywords = {Energy properties, purned biomass, apple, pear, plum}, title = {Energy properties of major fruit crops pruned biomass from continental Croatia}, keyword = {Energy properties, purned biomass, apple, pear, plum}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font