Pregled bibliografske jedinice broj: 933380
Utjecaj razine škroba u obroku konja na in vitro fekalnu probavljivost vlakana
Utjecaj razine škroba u obroku konja na in vitro fekalnu probavljivost vlakana, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 933380 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj razine škroba u obroku konja na in vitro
fekalnu probavljivost vlakana
(The effect of starch level in horse meal on in vitro
fecal fiber digestibility)
Autori
Bošnjak, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
26.02
Godina
2018
Stranica
35
Mentor
Grbeša, Darko
Neposredni voditelj
Duvnjak, Marija
Ključne riječi
škrob u obroku konja ; in vitro probavljivost vlakana ; mikrobiom fecesa
(starch in horse meal ; in vitro fiber digestibility ; feces microbiome)
Sažetak
Škrob je bogatiji izvor energije za konje od vlakana, ali njegova previsoka količina u obroku narušava razgradnju u tankom crijevu, povećava fermentaciju u slijepom i debelom crijevu što može imati za posljedicu smanjenu fermentaciju vlakana i zdravstvene probleme kod konja (npr. kolike). Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj različitih dnevnih razina škroba na in vitro fekalnu probavljivost neutralnih detergent vlakana i suhe tvari te da li promjene razine škroba u obroku izazivaju promjenu mikrobnog sastava fecesa konja. U pokusu postavljenom kao ponavljajući latin square sudjelovala su tri konja prosječne tjelesne mase 650 kg i slične fizičke aktivnosti (sličan trenažni proces). Sva tri konja hranjena su s 12 kg livadnog sijena raspodijeljenog u tri obroka te krmnom smjesom sa 0, 6, 1, 2 i 1, 8 (kg/dan/konju) iz koje su dobivali 0, 3, 0, 6 i 0, 9 g škroba/kg tjelesne mase. Glavni ispitani utjecaji bili su razina škroba u obroku konja i utjecaj pojedine životinje na in vitro probavljivost vlakana i suhe tvari tri različita voluminozna krmiva (slama, djetelina i livadno sijeno) te da li promjene razine škroba u obroku izazivaju promjenu mikrobnog sastava fecesa konja. Rezultati su pokazali povećanu probavljivost vlakana i suhe tvari u sva tri voluminozna krmiva s povećanjem razine škroba u obroku. Paralelno s povećanjem udjela škroba zabilježena je i veća brojnost laktobacila, amilolitičkih i celulolitičkih bakterija u fecesu konja. Iz navedenog se može zaključiti da postepeno povećanje dnevne razine škroba u obroku konja (do 0, 9 g/kg tjelesne mase životinje) ima pozitivan utjecaj na probavljivost vlakana i suhe tvari voluminoznih krmiva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb