Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 933380

Utjecaj razine škroba u obroku konja na in vitro fekalnu probavljivost vlakana


Bošnjak, Ana
Utjecaj razine škroba u obroku konja na in vitro fekalnu probavljivost vlakana, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 933380 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj razine škroba u obroku konja na in vitro fekalnu probavljivost vlakana
(The effect of starch level in horse meal on in vitro fecal fiber digestibility)

Autori
Bošnjak, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
26.02

Godina
2018

Stranica
35

Mentor
Grbeša, Darko

Neposredni voditelj
Duvnjak, Marija

Ključne riječi
škrob u obroku konja ; in vitro probavljivost vlakana ; mikrobiom fecesa
(starch in horse meal ; in vitro fiber digestibility ; feces microbiome)

Sažetak
Škrob je bogatiji izvor energije za konje od vlakana, ali njegova previsoka količina u obroku narušava razgradnju u tankom crijevu, povećava fermentaciju u slijepom i debelom crijevu što može imati za posljedicu smanjenu fermentaciju vlakana i zdravstvene probleme kod konja (npr. kolike). Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj različitih dnevnih razina škroba na in vitro fekalnu probavljivost neutralnih detergent vlakana i suhe tvari te da li promjene razine škroba u obroku izazivaju promjenu mikrobnog sastava fecesa konja. U pokusu postavljenom kao ponavljajući latin square sudjelovala su tri konja prosječne tjelesne mase 650 kg i slične fizičke aktivnosti (sličan trenažni proces). Sva tri konja hranjena su s 12 kg livadnog sijena raspodijeljenog u tri obroka te krmnom smjesom sa 0, 6, 1, 2 i 1, 8 (kg/dan/konju) iz koje su dobivali 0, 3, 0, 6 i 0, 9 g škroba/kg tjelesne mase. Glavni ispitani utjecaji bili su razina škroba u obroku konja i utjecaj pojedine životinje na in vitro probavljivost vlakana i suhe tvari tri različita voluminozna krmiva (slama, djetelina i livadno sijeno) te da li promjene razine škroba u obroku izazivaju promjenu mikrobnog sastava fecesa konja. Rezultati su pokazali povećanu probavljivost vlakana i suhe tvari u sva tri voluminozna krmiva s povećanjem razine škroba u obroku. Paralelno s povećanjem udjela škroba zabilježena je i veća brojnost laktobacila, amilolitičkih i celulolitičkih bakterija u fecesu konja. Iz navedenog se može zaključiti da postepeno povećanje dnevne razine škroba u obroku konja (do 0, 9 g/kg tjelesne mase životinje) ima pozitivan utjecaj na probavljivost vlakana i suhe tvari voluminoznih krmiva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marija Duvnjak (mentor)

Avatar Url Darko Grbeša (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bošnjak, Ana
Utjecaj razine škroba u obroku konja na in vitro fekalnu probavljivost vlakana, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Bošnjak, A. (2018) 'Utjecaj razine škroba u obroku konja na in vitro fekalnu probavljivost vlakana', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bo\v{s}njak, Ana}, year = {2018}, pages = {35}, keywords = {\v{s}krob u obroku konja, in vitro probavljivost vlakana, mikrobiom fecesa}, title = {Utjecaj razine \v{s}kroba u obroku konja na in vitro fekalnu probavljivost vlakana}, keyword = {\v{s}krob u obroku konja, in vitro probavljivost vlakana, mikrobiom fecesa}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bo\v{s}njak, Ana}, year = {2018}, pages = {35}, keywords = {starch in horse meal, in vitro fiber digestibility, feces microbiome}, title = {The effect of starch level in horse meal on in vitro fecal fiber digestibility}, keyword = {starch in horse meal, in vitro fiber digestibility, feces microbiome}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font