Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 933223

Očuvanje biorazličitosti crnih slavonskih svinja kroz proizvodnju i vrednovanje tradicionalnih mesnih proizvoda


Senčić, Đuro; Samac, Danijela
Očuvanje biorazličitosti crnih slavonskih svinja kroz proizvodnju i vrednovanje tradicionalnih mesnih proizvoda // Poljoprivreda (Osijek), 23 (2017), 2; 53-58 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 933223 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Očuvanje biorazličitosti crnih slavonskih svinja kroz proizvodnju i vrednovanje tradicionalnih mesnih proizvoda
(Preserving biodiversity of Black Slavonian pigs trough production and evaluation of traditional meat products)

Autori
Senčić, Đuro ; Samac, Danijela

Izvornik
Poljoprivreda (Osijek) (1330-7142) 23 (2017), 2; 53-58

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
Crna slavonska svinja ; biorazličitost ; tradicionalni mesni proizvodi
(Black Slavonian pigs ; biodiversity ; traditional meat products)

Sažetak
Crna slavonska svinja je autohtona hrvatska pasmina, polumasnoga tipa, nastala planskim križanjem krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Zbog niže proizvodnosti potisnule su je mesnate pasmine svinja. Za njeno očuvanje država daje i novčane poticaje. Dugoročno, očuvanje biorazličitosti crne slavonske svinje moguće je samo na ekonomskoj osnovi, kroz proizvodnju tradicionalnih mesnih proizvoda (kulen, šunka, slanina, čvarci, svježe meso) s dodanom vrijednošću. U tom pravcu, potrebno je standardizirati kvalitetu proizvedenih svinja i mesnih proizvoda, kako bi oni postali prepoznatljivi brend (marka) na domaćem i inozemnom tržištu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Danijela Samac (autor)

Avatar Url Đuro Senčić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Senčić, Đuro; Samac, Danijela
Očuvanje biorazličitosti crnih slavonskih svinja kroz proizvodnju i vrednovanje tradicionalnih mesnih proizvoda // Poljoprivreda (Osijek), 23 (2017), 2; 53-58 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)
Senčić, Đ. & Samac, D. (2017) Očuvanje biorazličitosti crnih slavonskih svinja kroz proizvodnju i vrednovanje tradicionalnih mesnih proizvoda. Poljoprivreda (Osijek), 23 (2), 53-58.
@article{article, author = {Sen\v{c}i\'{c}, \DJuro and Samac, Danijela}, year = {2017}, pages = {53-58}, keywords = {Crna slavonska svinja, biorazli\v{c}itost, tradicionalni mesni proizvodi}, journal = {Poljoprivreda (Osijek)}, volume = {23}, number = {2}, issn = {1330-7142}, title = {O\v{c}uvanje biorazli\v{c}itosti crnih slavonskih svinja kroz proizvodnju i vrednovanje tradicionalnih mesnih proizvoda}, keyword = {Crna slavonska svinja, biorazli\v{c}itost, tradicionalni mesni proizvodi} }
@article{article, author = {Sen\v{c}i\'{c}, \DJuro and Samac, Danijela}, year = {2017}, pages = {53-58}, keywords = {Black Slavonian pigs, biodiversity, traditional meat products}, journal = {Poljoprivreda (Osijek)}, volume = {23}, number = {2}, issn = {1330-7142}, title = {Preserving biodiversity of Black Slavonian pigs trough production and evaluation of traditional meat products}, keyword = {Black Slavonian pigs, biodiversity, traditional meat products} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)
  • Scopus





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font