Pregled bibliografske jedinice broj: 933223
Očuvanje biorazličitosti crnih slavonskih svinja kroz proizvodnju i vrednovanje tradicionalnih mesnih proizvoda
Očuvanje biorazličitosti crnih slavonskih svinja kroz proizvodnju i vrednovanje tradicionalnih mesnih proizvoda // Poljoprivreda (Osijek), 23 (2017), 2; 53-58 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 933223 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Očuvanje biorazličitosti crnih slavonskih svinja kroz proizvodnju i vrednovanje tradicionalnih mesnih proizvoda
(Preserving biodiversity of Black Slavonian pigs
trough production and evaluation of traditional
meat products)
Autori
Senčić, Đuro ; Samac, Danijela
Izvornik
Poljoprivreda (Osijek) (1330-7142) 23
(2017), 2;
53-58
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
Crna slavonska svinja ; biorazličitost ; tradicionalni mesni proizvodi
(Black Slavonian pigs ; biodiversity ; traditional meat products)
Sažetak
Crna slavonska svinja je autohtona hrvatska pasmina, polumasnoga tipa, nastala planskim križanjem krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Zbog niže proizvodnosti potisnule su je mesnate pasmine svinja. Za njeno očuvanje država daje i novčane poticaje. Dugoročno, očuvanje biorazličitosti crne slavonske svinje moguće je samo na ekonomskoj osnovi, kroz proizvodnju tradicionalnih mesnih proizvoda (kulen, šunka, slanina, čvarci, svježe meso) s dodanom vrijednošću. U tom pravcu, potrebno je standardizirati kvalitetu proizvedenih svinja i mesnih proizvoda, kako bi oni postali prepoznatljivi brend (marka) na domaćem i inozemnom tržištu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Emerging Sources Citation Index (ESCI)
- Scopus