Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 933204

Nutritivna vrijednost suhih šunki i pršuta


Senčić, Đuro; Samac, Danijela
Nutritivna vrijednost suhih šunki i pršuta // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 20 (2018), 2; 138-142 (domaća recenzija, pregledni rad, stručni)


CROSBI ID: 933204 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Nutritivna vrijednost suhih šunki i pršuta
(Nutritional value of ham and prosciutto)

Autori
Senčić, Đuro ; Samac, Danijela

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 20 (2018), 2; 138-142

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni

Ključne riječi
suhe šunke ; pršuti ; nutritivna vrijednost
(dry ham ; prosciutto ; nutritional value)

Sažetak
Zbog visokog sadržaja kuhinjske soli i kolesterola te sastojaka dima, ove namirnice su smatrane lošim za ljudsko zdravlje jer doprinose aterosklerozi i hipertenziji. Suhe šunke i pršuti su namirnice animalnog porijekla u prehrani ljudi, bogate s hranjivim tvarima. Značajan su izvor bjelančevina i masti, koje su u djelomično razgrađenom obliku djelovanjem endogenih enzima proteaza i lipaza. Posebice su bogati izvor slobodnih aminokiselina (esencijalnih i neesencijalnih) i masnih kiselina. Sastav slobodnih aminokiselina ovisi o genotipu svinja (enzimatski sastav mišića), tehnologiji prerade i dužini zrenja suhih šunki (pršuta). Sastav slobodnih masnih kiselina najviše ovisi o hranidbi svinja (sastav hrane), sustavu držanja svinja (otvoreni, zatvoreni), ali i o genotipu svinja. Omjer između polinezasićenih (PUFA) i zasićenih SFA) masnih kiselina najčešće je ispod preporučenih vrijednosti (0, 4-1), a omjer između ukupnih n- 6 i n-3 masnih kiselina je iznad preporučenih vrijednosti WHO (2003.). Zbog visokog sadržaja kuhinjske soli (natrija), treba biti oprezan u prehrani sa suhom šunkom (pršutom) ljudi koji boluju od kardiovaskularnih bolesti i hipertenzije. Suhe šunke (pršuti) su i dobar izvor mineralnih tvari, naročito cinka, željeza i selena kao i vitamina, osobito onih iz skupine B. Zbog visokog sadržaja hranjivih tvari u lako probavljivom i slobodnom obliku, suhe šunke i pršuti su naročito pogodni u prehrani sportaša.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Danijela Samac (autor)

Avatar Url Đuro Senčić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Senčić, Đuro; Samac, Danijela
Nutritivna vrijednost suhih šunki i pršuta // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 20 (2018), 2; 138-142 (domaća recenzija, pregledni rad, stručni)
Senčić, Đ. & Samac, D. (2018) Nutritivna vrijednost suhih šunki i pršuta. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 20 (2), 138-142.
@article{article, author = {Sen\v{c}i\'{c}, \DJuro and Samac, Danijela}, year = {2018}, pages = {138-142}, keywords = {suhe \v{s}unke, pr\v{s}uti, nutritivna vrijednost}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {20}, number = {2}, issn = {1332-0025}, title = {Nutritivna vrijednost suhih \v{s}unki i pr\v{s}uta}, keyword = {suhe \v{s}unke, pr\v{s}uti, nutritivna vrijednost} }
@article{article, author = {Sen\v{c}i\'{c}, \DJuro and Samac, Danijela}, year = {2018}, pages = {138-142}, keywords = {dry ham, prosciutto, nutritional value}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {20}, number = {2}, issn = {1332-0025}, title = {Nutritional value of ham and prosciutto}, keyword = {dry ham, prosciutto, nutritional value} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font